Bănci și Asigurări

Dolarul se retrage la minime multianuale faţă de monedele majore, iar investitorii pariază că deprecierea va continua

Dolarul se retrage la minime multianuale faţă de...

Autor: Catalina Apostoiu

03.12.2020, 22:55 2741

Dolarul american pierde teren, atingând minime multi-anuale în raport cu monede majore în decembrie, scrie Bloomberg. Dolarul mai slab înseamnă că exporturile ame­ricane sunt mai competitive ca preţ pe pieţele internaţionale.

Moneda unică europeană, dolarul australian şi cel canadian, wonul coreean au atins rând pe rând cele mai ridicate niveluri din peste doi ani în raport cu moneda americană săptămâna trecută, în timp ce francul elveţian a urcat cel mai sus din 2015.

Iar dolarul ar putea slăbi şi mai mult pe măsură ce administratorii de active acumulează pariuri record pe declinul acestuia.

Optimismul privitor la rezultatul negocierilor privitoare la stimulente în SUA, pariurile pe o distribuire de succes a vaccinurilor împotriva coronavirusului şi revenirea economiei chineze stau la baza pariurilor pe o creştere viitoare a economiei mondiale şi o slăbire a dolarului american.

Unii investitori avertizează că dolarul va trece printr-un ciclu de scădere în condiţiile în care banca centrală americană va menţine dobânzile scăzute ani la rând.

Dolarul s-a depreciat în raport cu alte monede importante în şapte din primele 11 luni ale anului, potrivit Bloomberg Dollar Sport Index. Acesta a scăzut de asemenea cu peste 8% în raport cu francul elveţian şi cu 4% în raport cu yenul în acest an, două alte monede tradiţionale de refugiu, evidenţiind impactul stimulentelor fără precedent lansate de banca centrală americană.

Dolarul s-a depreciat cu peste 10,5% de la vârful atins în martie. Un comentariu al strategilor Citigroup previziona recent că acesta ar putea pierde încă 20% în 2021, în condiţiile în care investitorii străini vor încerca să se protejeze de fluctuaţii monetare în deţinerile lor actuale din SUA, notează The Wall Street Journal.

Alte estimări privind dolarul variază, însă în principal din punct de vedere al amplorii declinului.  Analiştii Goldman Sachs, de exemplu, anticipează un declin de 6% pe următoarele 12 luni în timp ce analiştii ING previzionează o depreciere de până la 10%.

Potrivit lui Julio Callegari de la JPMorgan, elementele principale care duc la un pariu pe o continuare a deprecierii dolarului în 2021 sunt creşterea puternică a economiei chineze, care propulsează economia mondială, o aşteptată diminuare a conflictului dintre SUA şi China sub conducerea lui Joe Biden şi perspectiva menţinerii dobânzilor din SUA la un nivel scăzut pe o perioadă mai îndelungată, scrie Bloomberg.

Credit Suisse se aşteaptă ca euro să avanseze la 1,25 în raport cu dolarul până la finalul anului viitor, în timp ce Goldman Sachs vede noi aprecieri ale yenului şi monedei euro. Morgan Stanley şi Citigroup anticipează la rândul lor o continuare a declinului dolarului american.

Riscul pentru toate aceste previziuni este un eşec în a aduce sub control coronavirusul, scrie The Wall Street Journal. Potrivit lui Salman Ahmed de la Fidelity International, riscul ca oamenii să refuze vaccinul este unul subestimat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO