Bănci și Asigurări

Dolarul coboara la minimul ultimilor opt ani, iar euro se stabilizeaza la 3,56 lei

Dolarul coboara la minimul ultimilor opt ani, iar euro se stabilizeaza la 3,56 lei

Click pentru imaginea marita

23.04.2008, 17:50 22

Euro s-a stabilizat ieri pe piata de la Bucuresti in apropierea nivelului de 3,56 lei, dupa ce se depreciase rapid in ultimele zile. Dolarul a coborat insa la cel mai scazut nivel atins din decembrie 2000, dupa ce a pierdut teren si pe pietele internationale.
BNR a calculat ieri un curs de 3,5638 lei pentru un euro, cu 0,02 bani sub nivelul precedent. Dolarul a pierdut inca 1,22 bani, coborand la 2,2350 lei. Circa o treime din comertul exterior al Romaniei se desfasoara cu tari care nu sunt membre ale Uniunii Europene, platile fiind decontate in dolari. Slabirea monedei americane ii dezavantajeaza pe exportatori, care incaseaza mai putin pentru marfurile vandute. Pe de alta parte, scaderea dolarului atenueaza presiunile de crestere a preturilor pentru bunurile din import, cum sunt cele ale combustibililor.
Pe piata interbancara cotatiile au oscilat ieri intr-o banda ingusta. La deschiderea pietei euro era tranzactionat la 3,5650 lei. Spre sfarsitul zilei, cotatiile au alunecat sub nivelul de 3,56 lei pentru un euro, pe fondul unei miscari la nivel regional. Dealerii se asteapta la noi scaderi ale cursului in zilele urmatoare, in conditiile in care este asteptata cresterea dobanzilor pe piata monetara, ceea ce ar atrage interese mai mari din partea investitorilor straini.
Deocamdata, pe piata monetara persista un exces de lichiditati, in conditiile in care bancile au acumulat lei, in anticiparea unei cereri mai mari din partea companiilor la sfarsitul saptamanii, cand vor avea de facut plati catre bugetul de stat.
Totodata, de maine incepe o noua perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii, ceea ce ar putea sa aduca o nevoie mai mare de lichiditati si din partea bancilor.
BNR a atras ieri un depozit pe o zi in valoare de 5,11 miliarde de lei, cu scadenta astazi, de la 13 banci comerciale.
La operatiunile de luni banca centrala atrasese depozite de 3,3 miliarde de lei, care ajung la scadenta tot astazi. Si pe parcursul saptamanii trecute BNR a intervenit zilnic pe piata monetara, atragand depozite in valoare totala de 4 miliarde de lei, care ajung la scadenta in cursul acestei saptamani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO