Bănci și Asigurări

Doctorul care prescrie medicamente cu gust rau

25.11.2002, 00:00 22

Banca centrala promite ca nivelul rezervelor minime obligatorii in valuta pe care trebuie sa le constituie bancile comerciale, ridicat recent de la 22% la 25%, nu va fi de durata.
"Trebuie sa recunosc ca ultima majorare a rezervelor minime obligatorii in valuta nu este cea mai buna solutie", a declarat sambata guvernatorul BNR Mugur Isarescu la seminarul anual privind reforma bancara.
El spune ca pe lista optiunilor la indemana pentru a bloca trendul riscant al cresterii creditului in valuta, majorarea rerzevei in valuta era "cea mai putin dureroasa", atat pentru bancile comerciale, cat si pentru BNR.
"Nu va fi o masura pe termen lung. Curand vom incepe sa le scadem", le-a spus guvernatorul bancherilor.
Pentru Asociatia Romana a Bancilor (ARB) nivelul rezervei minime in valuta reprezinta "o problema spinoasa". "Banca centrala lasa sa se inteleaga ca majorarea rezervei a fost o solicitare a organismelor internationale. Dorim ca dialogul cu acesta sa fie continuat si pe aceasta problema", a declarat Radu Ghetea, presedintele ARB.
Mugur Isarescu spune ca BNR  trebuie sa joace uneori rolul doctorului care prescrie un medicament rau la gust, chiar si preventiv.
Cresterea rapida a creditului in valuta este o problema de care trebuie tinut seama, avand in vedere inclusiv experienta crizelor din Asia si America Latina, a declarat Mohsin Khan, directorul Institutului Fondului Monetar International si primul rezident al FMI la Bucuresti in 1990.
El spune ca nu pot fi neglijate riscurile care apar atunci cand agentii economici se imprumuta in valuta fara a-si lua masuri de protectie si ajung in situatia de a nu-si mai putea rambursa creditele in momentul in care ratele de schimb intra pe un trend defavorabil.
"Trebuie sa gandim echilibrat intre prezent si viitor. Un succes prea mare azi poate deveni un mare esec in viitor", afirma guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
Cresterea creditului in valuta nu a fost descurajata de semnalele verbale transmise de banca centrala inca din vara, dimpotriva. Companiile nu puteau face abstractie de costul mult mai ieftin al creditului in dolari sau euro, mentinut se stabilitatea cursului de schimb, in conditiile in care bancile comerciale nu s-au grabit sa reduca dobanzile la creditele in lei. BNR crede ca acum sunt toate conditiile pentru o scadere importanta a dobanzilor la lei, bancile avand mai multe disponibilitati in moneda nationala prin reducerea rezervelor minime obligatorii la lei la18%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO