Bănci și Asigurări

Dobanzile la creditele de consum nu coboara sub 11%

Dobanzile la creditele de consum nu coboara sub 11%

Creditele de consum nu s-au mai ieftinit semnificativ in ultimul an

04.09.2007, 18:42 16

Cele mai mici dobanzi la creditele de consum nu coboara sub 11% pe an, pentru finantarile in euro sau in franci elvetieni, in timp ce la lei costul unui imprumut sare de 14% pe an.
Dobanzile la creditele de consum au stagnat in ultimul an, dupa ce bancherii s-au concentrat mai mult asupra imprumuturilor de mare valoare, garantate cu garantii reale.
Pentru a imprumuta 10.000 de euro, pe o perioada de cinci ani, cele mai bune dobanzi nu coboara sub 11% pe an (dobanda anuala efectiva).
Variantele in franci elvetieni sunt rare pentru creditele de consum. Doar OTP si Bancpost ofera aceasta alternativa, cu dobanzi nominale de 7,9% pe an. Costul efectiv al creditului (dobanda anuala efectiva) ajunge insa la 11% pe an la OTP, respectiv de 13,3% pe an la Bancpost.
Pentru creditele in euro, la limita inferioara a pietei se afla Alpha Bank si CEC, care percep o dobanda anuala efectiva de putin peste 11% pe an, in conditiile in care dobanda nominala afisata este de 9,25% si respectiv 9,4% pe an.
Din punctul de vedere al dobanzii nominale, cea mai atractiva oferta o are ABN Amro, cu 7,5% pe an. Comisioanele majoreaza insa costul efectiv al creditului la banca olandeza pana la 14% pe an. La limita superioara, dobanzile nominale la creditele in euro se plafoneaza la 11,5% pe an, la BRD, Banca Romaneasca sau Piraeus Bank. Dobanda anuala efectiva urca in aceste cazuri la 15%-18% pe an.
Dobanzile la lei s-au apropiat mult de cele la euro in ultimii ani, insa raman usor mai mari. Pentru o suma echivalenta si tot pe perioada de cinci ani dobanzile efective coboara spre 14% pe an, la CEC sau Banca Transilvania. Cea mai atractiva dobanda este afisata de Banca Romaneasca, cu 8,5% pe an, insa costul efectiv pentru acest produs depaseste 17% pe an.
Spre deosebire, in zona creditelor de mare valoare garantate cu ipoteca dobanzile nominale pleaca la euro de la 5,75% pe an, respectiv chiar 2%-3% pe an pentru franci elvetieni. Costurile efective pentru astfel de finantari variaza intre 7% si 10% anual. Aceste credite sunt preferate de banci, intrucat permit plasarea unor sume mai mari catre clienti si pe perioade mai lungi, presupunand totodata si un risc mai mic, avand in vedere structura garantiilor.
Chiar daca dobanzile nu au mai coborat la creditele de consum, concurenta dintre jucatori a determinat modificarea altor caracteristici. Astfel, suma maxima care poate fi imprumutata a urcat rapid in ultimii ani, ajungand in prezent pana la 20.000 de euro. Momentan doar trei jucatori ofera un plafon de imprumutare atat de inalt fara sa ceara garantii reale: ABN Amro, Piraeus Bank si MKB Romexterra Bank.
Pentru a permite plasarea unor sume atat de mari si perioadele de rambursare pentru aceste credite au fost prelungite. Astfel, fata de acum doi trei ani, cand termenul de acordare ajungea la cinci ani, in prezent cele mai lungi scadente sunt de zece ani.
Mai multe banci ofera scadente atat de lungi, chiar daca au un plafon mai redus de creditare. Initial, prelungirea scadentelor a venit ca un raspuns la conditiile restrictive impuse de BNR pentru gradul de indatorare al clientilor. Prelungind perioada de rambursare, valoarea ratei scadea. Acum, mai multe banci au norme proprii de creditare aprobate de BNR, care prevad un grad maxim de indatorare pentru clienti de pana la 65%-70% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO