Bănci și Asigurări

Dobânzile la credite în 2012: La lei mai coboară, la euro urcă sigur

Dobânzile la credite în 2012: La lei mai coboară, la euro urcă sigur

Foto: Cristina Nichitus

Autor: Voican Razvan

26.12.2011, 12:40 1566

Dobânzile la creditele în lei vor avea o mişcare de scădere uşoară anul viitor, atât timp cât economia va merge tot sub potenţial, tendinţa putând fi încurajată şi de noi scăderi ale dobânzii-cheie a BNR în linie cu inflaţia, estimează Claudiu Cercel, vicepreşedinte executiv responsabil cu pieţele financiare la BRD-SocGen.

"În schimb, la dobânzile la credite în euro vom vedea o tendinţă de creştere pornind de la presiunea care se va menţine pe depozitele în euro. În prezent dobânzile la creditele în euro nu reflectă în întregime componenta de cost."
La nivelul mediilor pieţei (12,8% pe an la retail, 10,1% pe an la corporate), dobânzile la creditele noi în lei au arătat în primele luni de toamnă o mişcare de creştere atât la retail, cât şi la corporate, însă unele bănci au făcut eforturi să scoată în faţă produsele în moneda naţională. La euro, dobânzile la creditele noi erau în octombrie sub nivelurile din vară, la circa 5,8% pe an.

Cercel spune că piaţa va fi marcată anul viitor de o competiţie acerbă pentru consolidarea resurselor atrase. Sistemul bancar va rămâne segmentat între bănci mari, care îşi vor permite să nu meargă cu dobânzile la depozite atât de sus şi plutonul de bănci deja evidenţiat cu acces mai limitat la lichidităţi. Dar chiar şi unele bănci mari vor fi tentate să plătească mai mult la lei pentru a avea acces la resurse în euro prin operaţiuni de swap.

Pentru a-şi gestiona mai uşor necesarul de lichidităţi, BRD a început să pregătească prospectul pentru programul de finanţare de tip EMTN prin titluri pe termen mediu.

"Cred că în trimestrul I vom fi gata să ieşim pe piaţă în funcţie de oportunităţi. Este o formulă care îţi dă mai multă flexibilitate, poţi opta între dobânzi fixe şi variabile şi în general te ajută să profilezi mai bine structura de active şi pasive", spune şeful pieţelor financiare din BRD.

Cercel crede că depozitele bancare vor fi în 2012 principalul instrument de păstrare a economiilor, în timp ce fondurile mutuale vor înregistra un recul, fiind în competiţie cu băncile pentru atragerea de resurse. De asemenea, bursa va rămâne "la niveluri joase".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO