Bănci și Asigurări

Dobânzile cresc, iar creditele vor deveni mai scumpe

Dobânzile cresc, iar creditele vor deveni mai scumpe

Autor: Ciprian Botea

09.07.2012, 00:04 1378

Scăderea lichidităţii pe piaţa monetară a majorat costurile la care băncile se împrumută între ele, indicatorii Robor la 3 şi 6 luni - folosiţi ca reper de preţ pentru majoritatea contractelor de credit - urcând în prezent la 5,4-5,5% pe an, cu un punct şi respectiv o jumătate de punct procentual faţă de minimele atinse la începutul lunii mai. Dobânzile de pe piaţa interbancară scăzuseră constant în primul trimestru din acest an pe fondul excesului de lei înregistrat în bilanţurile băncilor.

Tensiunile de pe piaţa valutară apărute în ultimele două luni pe fondul crizei din zona euro şi a tensiunilor politice interne au determinat însă BNR să intervină în apărarea leului, preţul fiind extragerea unei părţi importante a lichidităţii de pe piaţa monetară. Majoritatea creditelor noi afişează dobânzi variabile, ceea ce înseamnă că fiecare mişcare a dobânzilor pe piaţa monetară se reflectă imediat în costul plătit de populaţie şi companii pentru împrumuturile luate de la bănci.

Spre exemplu, dobânda medie la creditele noi în lei acordate firmelor a crescut cu o jumătate de punct procentual în luna mai, până la 9,3% pe an, după o perioadă de trei luni consecutive de scădere. La populaţie, costurile au scăzut datorită promoţiilor lansate de bănci în primăvară.

Multe bănci şi-au actualizat însă dobânzile în concordanţă cu evoluţia costului finanţării pe piaţă la finalul lunii iunie, astfel că în perioada următoare am putea vedea creşteri ale costului împrumuturilor şi pe segmentul persoanelor fizice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO