Bănci și Asigurări

Ce dobânzi dau băncile la depozite pe 3, 6 şi 12 luni pentru populaţie, în timp ce inflaţia este 8%. Banca Transilvania, BCR şi BRD oferă dobânzi modeste, de la 0,25% până la 1,90%, CEC Bank, Alpha Bank, OTP şi Garanti ajung cu dobânzile chiar spre 3%

Ce dobânzi dau băncile la depozite pe 3, 6 şi 12 luni...

Autor: Mircea Nica

24.11.2021, 15:00 10510

Dobânzile pentru depozitele bancare ale populaţiei, adică remuneraţia primită de clienţi pentru a-şi ţine banii la bancă, diferă în funcţie de perioada pentru care laşi banii băncii sau de modul de constituire a depozitului, online sau la sediul băncii. Astfel, 10 dintre cele mai mari bănci ajung cu ofertele dobânzilor pentru depozitele retail în lei de la 0,2% până la 3%.

Unele bănci mari de pe piaţa locală au în­ce­put să crească do­bân­zile oferite per­soa­ne­lor fizice la de­po­zi­tele constituite în lei, ajungând la ma­jo­rări cu câteva puncte pro­centuale, in­clusiv da­torită bonusului oferit în cazul constituirii unui de­pozit online, dar cu toate acestea, do­bânzile la depo­zite rămân mult sub inflaţie, care a urcat spre 8% încă din octombrie.

Deşi băncile au început să ma­joreze timid dobânzile la depozite, după ce BNR a crescut dobânda-che­ie de la minimul istoric de 1,25% pâ­nă la 1,75%, acestea sunt în conti­nua­re destul de scăzute, fiind real ne­gative. Cea mai recentă majorare a do­bânzii la depozite a fost operată de Banca Transilvania, care a anunţat creşterea dobânzilor la produsele de eco­nomisire în lei pentru persoanele fizice şi juridice cu până la 0,65 puncte pro­centuale, pentru depozitele cu dobândă fixă constituite pe o pe­rioadă de unu, doi şi trei ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO