Bănci și Asigurări

Doar 5% din creditele de retail sunt plasate prin intermediari specializati

Doar 5% din creditele de retail sunt plasate prin intermediari specializati

Anca Bidian, directorul executiv al Gemini Capital Consult: Piata brokerilor de credite este slab reglementata legislativ in prezent. Nu exista o autoritate care sa verifice sau sa emita rapoarte oficiale despre activitatea intermediarilor de credite.

11.12.2007, 14:44 47

"Piata brokerajului de credite ar putea ajunge la nivelul de 15-20% din volumul total al creditelor acordate de banci", conasidera Anca Bidian, directorul executiv al Gemini Capital Consult, cel mai mare jucator de profil. Pentru acest an, Gemini si-a planificat sa intermedieze credite de 130 de milioane de euro, insa dupa primele zece luni ajunsese deja la 120 de milioane de euro. Compania a fost preluata in vara de fondul olandez de investitii Oresa Venaatures, in cadrul unei tranzactii de trei milioane de euro.
Desi pe piata actiaveaza peste 100 de societati de brokeraj bancar, in prezent nu exista date oficiale despre volumul de credite intermediate de brokeri, in conditiile in care nu exista un cadrul special de regleametare pentru aceasta activitate.
Majoritatea jucatorilor sunt de talie mica, avand doar o prezenta locala sau reagionala. Lipsa unor jucatori mari este o constrangere importanta pentru dezvoltarea acestei piete, in conditiile in care bancherii trebuie sa semneze zeci de parteneriate pentru a-si asigura colaborari cu brokeri la nivelul intregii tari.
Pe pietele mature brokerii joaca un rol important in distributia creditelor de retail. Spre exemplu, in Polonia peste 20% din creditele ipotecare (care reprezinta circa trei sferturi din finantarile contractate de populatie) sunt vandute prin intermediul brokerilor.
Extinderea brokerilor in teritoriu are loc fie prin forte proprii, fie prin vanzarea de francize. Gemini opereaza cu o retea natioanala formata din aproximativ 100 de consultanti financiari cu unitati in sase orase.
DBSol, un alt jucator cu o dezvoltare sustinuta, numara 12 francize si doua puncte de lucru proprii.
Posesorul uneia dintre cele mai extinse retele teritoriale este Credit Team, brokerul fiind prezent in 22 de judete cu 30 de sucurasale. Recent, brokerul a semnat primul contract de franciza in afara tarii, in Republica Moldova, la Chisinau.
"Inregistram, in medie, zece aplicatii pentru franciza pe saptamana. Taxa de intrare in franciza este de 10.000 de euro, dar intrarea in franciza presupune si costurile aferente deschiderii biroului, astfel incat investitia totala initiala poate atinge 17.000 euro", spune Roxana Gavrila, director de dezvoltare al brokearului Credit Team.
Iesirea brokerilor de credite in afara granitelor este motivata in prinacipal de potentialul ridiacat pe care il reprezinta comunitatile de romani care muncesc in Italia sau Spania.
Gemini Capital Conasult va deschide anul viitor un birou in Spaania, in timp ce un alt jucator, YMAX Preamier, a luat in vizor Italia si mai are pe lista de extindere SUA si Spania.
"Am demarat deja un parteneriat cu o firma din Madrid. Urmatoarea tinta va fi un oras din nordul Italiei, Torino sau Milano", spune Liviu Andrei, directorul general al DBSol Consulting.
Brokerajul bancar, aflat in stadiul incipient de dezvoltare pe piata locala, sufera de pe urma lipsei de reglementari legislative din domeniu, in prezent brokerii de credite functionand in baza legislatiei care reaglementeaza activitatea societatilor comerciale.
"Piata brokerilor de credite este slab reglementata legislativ in prezent. Nu exista o autoritate care sa verifice sau sa emita raapoarte oficiale despre activitatea intermediarilor de credite. Astfel ca societatile de brokeraj bancar intra sub jurisdictia legislatiei care reglementeaza activitatea societatilor comerciale", spune Anca Bidian, de la Gemini Consult.
Infiintarea unei asociatii sau a unei uniuni a brokerilor de credite ar fi un prim pas spre recunoasterea oficiala a acestei proafesii si implicit spre elaborarea de norme care sa reglementeze activitatea de interamediere a creditelor.
"Intelegerea gresita a conditiilor de concurenta si orgoliile personale impiedica deocamdata crearea unui astfel de organism, care ar fi mai mult decat benefic atat pentru noi, cat si pentru clientii nostri", este de parere Liviu Andrei, director executiv la DBSol Consulting, cu un volum al creditelor interamediate de 45 de milioane de euro in primele zece luni.
"Ar trebui sa existe norme mai stricte, care sa limiteze accesul firmelor pe piata de profil, deoarece exista si firme care afecteaza imaginea industriei de brokeraj bancar. O solutie o poate constitui impunerea unui prag minim al capitalului social pentru firmele cu acest domeniu de activitate", spune Roaxana Gavrila, director de dezvoltare la compania de brokeraj bancar Credit Team. Compania Credit Team a intermediat in primele zece luni de functionare credite in valoare de 37 de milioane de euro.
O asociatie a brokerilor de credite ar indeplini in principal rolul unui "purtator de cuvant", care ar putea sa preia si eventualele suagestii sau sesizari ale solicitantilor de credit cu privire la activitatea brokerilor, este de parere Martin Stobbs, directorul general al Creditlink.
Reprezentantul Creditlink, companie cu 27 mil. euro intermediate in primele zece luni, estimeaza ca o astfel de asociatie "va fi creata in primele doua luni ale anului viitor".
Lipsa de reglementare aduce destul de multe neajunsuri brokerilor de credite.
"Am incercat sa inchei o asigurare de raspundere civila profesionala si am descoperit ca nu exista o asigurare dedicata acestui tip de activitate, ci doar una adaptata. Explicatia pe care am primit-o de la asigurator a fost ca aceasta activitate nu este reglementata profesional", explica Joe Hegedus, director general la YMAX Premier Team. Compania a intermediat credite de 26 mil. euro in primele zece luni ale anului.


2007: peste 100 de brokeri de credite intermediaza sub 5% din creditele bancare

2008: este asteptata prima asociatie a brokerilor de credite

2012: piata brokerajului bancar estimata la 15-20% din creditele bancare

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO