Bănci și Asigurări

Ce se discută în spatele uşilor închise între Guvern şi marile companii: încasările la buget se prăbuşesc, chiar şi firmele care au lichiditate preferă să amâne plata taxelor; de la FMI putem lua doar 1 mld.euro; vor fi peste 2 mil. de şomeri; Guvernul încă nu îşi dă seama cât de mult va cădea economia

Ce se discută în spatele uşilor închise între Guvern...

Autor: Cristian Hostiuc

07.04.2020, 12:08 26114

Premierul Ludovic Orban a avut marţi o discuţie în spatele uşilor închise cu CDR-Coaliţia pentru Dezvoltarea României, organizaţia care reuneşte cele mai mari companii din România, din care majoritatea sunt multinaţionale.

Conform unor surse, discuţiile s-au purtat în jurul situaţiei economice actuale, care devine dramatică, având în vedere că aproape toată economia este închisă din cauza stării de urgenţă sau din cauza faptului că mari firme au decis să închidă temporar capacităţile de producţie.

Situaţia cea mai tensionată este la nivelul bugetului, unde încasările s-au prăbuşit, chiar şi firmele care au bani preferând să îşi amâne plata taxelor şi impozitelor pentru a-şi păstra lichiditatea, în condiţiile în care nimeni nu ştie când se va reporni economia şi de la ce nivel.

Marile companii au început să poarte discuţii ca membrii CDR să plătească taxele şi impozitele la buget.

Toţi antreprenorii, toate companiile cer sprijin financiar de la stat, dar bugetul nu are resurse pentru toată lumea.

Principala prioritate va fi plata şomajului tehnic, care înseamnă plăţi de peste 8 mld.lei, un efort bugetar imens în condiţiile în care încasările scad de la o zi la alta.

În privinţa unui eventual împrumut de la FMI, premierul Orban a precizat în discuţia cu marile companii, că în acest moment România poate avea acces doar la o linie de finanţare de 1 mld.euro, având în vedere că poziţia externă, respectiv deficitul de cont curent este scăpat de sub control. Pentru acoperirea încasărilor de la buget, Guvernul trebuie să ia bani din altă parte.

În privinţa şomajului, după terminarea stării de urgenţă, primele estimări indică între 800.0000-1 milion de oameni care vor fi disponibilzaţi, pentru că firmele nu vor mai avea comenzi şi nici bani să îi plătească, la care se adaugă 800.000-1 milion de români care lucrau în afară şi care, cel puţin în următorul an, nu-şi vor mai găsi un job având în vedere criza economică care se va instaura în Europa, mai dură decât cea de acum 10 ani.

În ceea ce priveşte impactul economic, Guvernul nu a putut să avanseze cifre, pentru că situaţiile se schimbă dramatic, în sens negativ.

Primele date legate de căderea economiei vor apărea  la finalul lunii aprilie.

Discuţia dintre Orban şi Coaliţia pentru Dezvoltarea României a fost informală.

Citiţi AICI ediţia ZF E-paper de joi

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO