Bănci și Asigurări

Direcţia dobânzilor: BCE ar putea încheia în curând ciclul de scumpire a creditului pe un „platou înalt“, Fed anticipează încă două majorări, britanicii dezvoltă o adevărată obsesie

Direcţia dobânzilor: BCE ar putea încheia în curând...

Autor: Catalina Apostoiu

15.07.2023, 12:23 2250

Banca Centrală Europeană este pe punctul de a încheia ciclul majorărilor de dobânzi, însă după aceea le va menţine la un „platou ridicat“ pentru a se asigura că im­pactul acestora se resimte în întregi­me la nivelul economiei, a declarat François Villeroy de Galhau, mem­bru al consiliului guvernator al băn­cii, potrivit Bloomberg.

Ciclul record de majorări de dobânzi al BCE va împinge inflaţia către ţinta de 2% până în 2025, a declarat guvernatorul băncii centrale franceze.

„În zona euro, cred că vom atinge în scurt timp cel mai ridicat nivel al dobânzilor. Dar acest nivel nu va fi vârful, ci mai degrabă un platou ridicat, unde va trebui să rămânem suficient de mult timp pentru a transmite pe deplin efectele politicii monetare“, a precizat ofi­cialul BCE.

Comentariile acestuia preced o decizie pe 27 iulie care va viza aproape cu siguranţă o majorare de un sfert de punct. Strategii dezbat dacă să majoreze din nou costurile de finanţare în septembrie.

Yannis Stournaras, şeful băncii centrale a Greciei, nu a exclus o nouă majorare de dobânzi în septembrie, dar a adăugat că orice majorare dincolo de luna respectivă „ar fi surprinzătoare“, relatează Reuters.

„Nu aş anticipa noi majorări de dobânzi dincolo de septembrie având în vedere mersul actual al economiei europene“, a adăugat Stournaras.

În Europa de Est, banca centrală a Poloniei a decis să-şi încheie oficial ciclul de înăsprire a politicii moneta­re, reduceri de dobânzi fiind posibile în septembrie dacă vor fi întrunite condiţiile necesare, a declarat recent guvernatorul acesteia, Adam Gla­pinski, scrie The First News.

Acesta a ţinut o conferinţă de presă la o zi după ce banca a decis să menţină dobânzile neschimbate după 11 majorări consecutive menite să reducă inflaţia. Dobânda de referinţă a Poloniei se situează la 6,75%.

Ungaria şi-a coborât în iunie dobânda de referinţă pentru a doua lună consecutiv, în contextul în care banca centrală a ţării încearcă să diminueze impactul celor mai ridicate costuri ale finanţării din UE asupra economiei lovite de recesiune a acesteia. Banca a redus dobânda cu un punct procentual la 16%.

În SUA, preşedintele Fed Chicago Austan Goolsbee a declarat că este de acord cu poziţia colegilor săi de la banca centrală americană (Fed) că dobânzile mai trebuie să crească de aproximativ două ori în acest an pentru a diminua inflaţia încă prea ridicată, notează Reuters.

„Aceasta este calea de aur prin care inflaţia poate fi adusă la 2% fără a provoca recesiune“, a subliniat acesta.

În Marea Britanie, dobânzile sunt pe cale să devină o obsesie naţională, scrie Bloomberg.

În aceeaşi zi în care aşteptările privind dobânzile au atins cel mai ridicat nivel din 1998, guvernatorul Băncii Angliei Andrew Bailey explica inflaţia copiilor în cadrul unei emisiuni de televiziune. În Londra, ziarele au plasat avertismente privind dobânzile pe prima pagină.

Deşi criza costurilor de trai este în desfăşurare de luni întregi, săptămâna trecută temerile privind dobânzile au părut să escaladeze puternic.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO