Bănci și Asigurări

Diosi, OTP: Cresterea somajului este o bomba cu ceas pentru banci

Diosi, OTP: Cresterea somajului este o bomba cu ceas pentru banci

Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank: Nu este un cataclism, dar vedem o inrautatire constanta a creditelor pentru IMM. Am angajat insa oameni specializati in recuperare si executori, care sa se ocupe de aceste credite.

27.07.2009, 17:52 29

Nivelul restantelor la creditele de retail s-a stabilizat de la inceputul anului, insa toamna ar putea aduce o noua explozie, pe fondul cresterii numarului oamenilor care isi vor pierde locul de munca, spune Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank.

"Clientii individuali s-au adaptat la conditiile mai grele, nu vedem o inrautatire fata de inceputul anului. Dar este o bomba cu ceas. In toamna vor fi multi oameni cu probleme si se va intra intr-un cerc vicios", spune Diosi.

Ponderea creditelor clasificate in "indoielnic" si "pierdere" (cele cu intarzieri la plata ratelor de cel putin 60 de zile) in totalul portofoliului a depasit 11% in mai la nivelul sistemului, fata de 6,5% in decembrie anul trecut, potrivit datelor BNR.

Seful OTP afirma de altfel ca pentru partea a doua a anului a bugetat un cost al riscului mai mare (calculat ca raport intre provizioanele constituite si volumul total de credite, n. red.) decat in primul semestru.

In aceste conditii, Diosi afirma ca statul ar trebui sa vina cu un program si pentru sprijinirea oamenilor care ajung in incapacitatea de a-si plati ratele la banca, asa cum a creat un program pentru sustinerea vanzarii de credite noi. Guvernul ungar a obtinut recent aprobarea Comisiei Europene pentru un astfel de program. Statul maghiar ofera un credit-punte in conditii avantajoase celor care ajung in incapacitatea de a-si plati ratele, pentru a putea sa refinanteze imprumuturile contractate de la banci.

Diosi vede si o deteriorare "lenta dar continua" a portofoliului de credite pentru firmele mici si mijlocii (IMM), care se confrunta cu blocaje financiare, in conditiile in care statul face deconturile de TVA cu intarziere, iar multe companii intarzie cu plata furnizorilor.

"Nu este un cataclism, dar este o inrautatire constanta. Am angajat insa oameni specializati in recuperare si executori, care sa se ocupe de aceste credite." OTP este de altfel in plin proces de a executa mai multe garantii pentru a recupera creante fata de IMM-uri. In schimb, Diosi priveste cu mai multa relaxare spre creditele acordate companiilor mari, care au la dispozitie mai multe posibilitati de taiere de costuri pentru a supravietui perioadei dificile.

In alta ordine de idei, Diosi spune ca trimestrul al doilea a fost considerabil mai bun decat primul, OTP reusind sa administreze mai bine riscurile. In paralel, veniturile din comisionarea tranzactiilor au revenit, dupa ce in primavara se inregistrau scaderi de 30%-40%. Diosi nu a precizat rezultatul obtinut de banca in primele sase luni, in conditiile in care OTP Bank Ungaria, actionarul majoritar, este listata la Bursa de la Budapesta. Grupul isi va prezenta rezultatele financiare pe primul semestru pe 15 august. Pentru primul trimestru, OTP Bank Romania a anuntat o pierdere de 2,4 milioane de euro.

Seful OTP admite ca si veniturile din dobanzi isi revin, in conditiile in care marjele se maresc datorita scaderii mai rapide a dobanzilor platite la depozite comparativ cu reducerea costurilor percepute pentru credite.

Diosi sune ca pe retail soldul creditelor aproape s-a stabilizat, vanzarile lunare de imprumuturi apropiindu-se de nivelul rambursarilor. In schimb, OTP atrage lunar 30-40 de noi clienti in zona IMM, iar pe retail numarul clientilor creste cu 200-300 lunar.

Pe partea de depozite, OTP a crescut cu aproape 50% de la inceputul anului, soldul apropiindu-se de 600 de milioane de lei. Astfel, maghiarii si-au atins din iunie nivelul planificat pentru intregul an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO