Bănci și Asigurări

Dinu, ASE: Ezitările politicului în reformă transformă convergenţa la UE în divergenţă

Dinu, ASE: Ezitările politicului în reformă transformă convergenţa la UE în divergenţă
11.11.2010, 23:20 138

Adoptarea euro echivalează cu un saltîntr-o altă formulă de gestionare a libertăţilor naţionale, pentrucă renunţarea la monedă înseamnă renunţarea la "simbolul tare" alsuveranităţii, şi ca atare pentru ca ţinta să nu fie ratată estenevoie de acţiuni coerente şi de durată susţinute de întreagasocietate, afirmă Marin Dinu, decan al Facultăţii de economie dinASE şi membru în Consiliul de Administraţie al BNR.

"Pentru ca această provocare să însemne ceva pozitiv, trebuie săse renunţe la practica voluntarismului decizional, la politicatermenului scurt."

Analizând cauzele recesiunii prelungite, profesorul arată căRomânia a fost surprinsă de criza externă cu procese fundamentaleneterminate, precum industrializarea şi consolidareastatului-naţiune, iar acum se pune problema dacă pe ceva neterminatse poate începe o altă construcţie, având ca ax central integrareaeuropeană.

În contextul vehiculării permanente a diferite posibile soluţiide ieşire din criză, decanul Facultăţii de economie din ASE remarcăfenomenul prin care dezbaterile susţinute de argumente raţionalesunt înlocuite cu "întreceri televizate în proba aruncăriisoluţiilor politice pentru ieşirea din criză." "Acestea oferă unspectacol contraproductiv, dar mereu reluat al (re)formelor fărăfond."

Mai mult, el acuză clasa politică de ocolirea dezbaterilorpublice asupra diferitelor proiecte economice, pe care o consideră"un semn al voinţei precare în privinţa asumării proiectelor".Marin Dinu spune că acest comportament nu înseamnă doar lansarea"spre nimeni, prin monolog" a unor idei nedemonstrate, ci mai aleserodarea coeziunii sociale tocmai în zona implicării emoţionale şia asumării obiectivelor promovate de politicieni.

În opinia sa, reuşita eforturilor de ieşire din criză cere caeconomia să nu fie agresată de experimente politice, iar politiculsă respecte soluţiile economice raţionale şi să-şi asumerăspunderea implementării. El susţine că, fundamental, elita rămâneo problemă nerezolvată pentru România, adiacentă altora. "Netrebuie o elită care să întrevadă în viitor ce trebuie să se facăîn prezent pentru a nu ne mai rupe atât de des şi de radical detrecut.

Marin Dinu, 60 de ani, a fost votat de Parlament în urmă cu unan ca membru al Consiliului de Administraţie al BNR. El esteprofesor universitar doctor, membru al senatului ASE.

Evaluările decanului Facultăţii de economie aASE

  • Cauza directă a crizei la nivel global a fost "supraturarea"mecanismului pieţei prin metode şi pe căi situate în afararaţionalului - bani fictivi, piaţă neagră, căutare de rentă.
  • Criza are o formă gravă în România din cauză că nu fuseseparcurs ciclul complet de transformări care să asigure funcţionareaca economie de piaţă consolidată.
  • Criza de sistem a început din sectorul financiar, a blocat apoieconomia reală şi s-a extins la ideologiile guvernării şi a ajunsacum în corpul social.
  • Sistemul bancar cu deosebire a mizat pe excese dincolo despaţiul de raţionalitate economică, iar conservarea modeluluieconomic a dus la socializarea pierderilor şi la intervenţionism(atât bugetar, cât şi privind regimul societăţii) în favoareaacestui sector.
  • Ne trebuie o cultură a schimbării care să se întemeieze pevoinţa de renunţare la ataşamentul nostru faţă de valori negative,cum ar fi pasivitatea.
  • Eurocentrarea trebuie să rămână o constantă pe termen lung,evitându-se opţiunea tradiţională a fugii după doi iepuri.
  • Trebuie evitate riscurile legate de demotivarea societăţii dincauză că recuperarea decalajelor de venit depăşeşte cu multorizontul aşteptărilor unei generaţii, dar şi de faptul că dincauza capitalizării precare se poate întări modelul pieţei deconsum, inducându-se periferizarea României.
  • Reuşita eforturilor de ieşire din criză cere ca economia să nufie agresată de experimente politice, iar politicul să respectesoluţiile economice raţionale.
  • Cum să facem pentru a reduce decalajele economice? Calea estebătătorită de cei care s-au integrat înaintea noastră, pornind dela condiţii similare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO