Bănci și Asigurări

Deznodamant fericit la Banca Agricola

23.04.2001, 00:00 17



Dupa patru ani in care sub aministratia statului Banca Agricola a devenit una dintre "oile neagre" ale sistemului bancar, intr-un final, dupa mai multe incercari, autoritatile romane au reusit sa gaseasca un cumparator.

Viitorul proprietar, consortiul format din Raiffeisebank (RZB) si FRAI, s-a angajat sa rentabilizeze banca, iar mai mult decat atat sa ii creasca cota de piata in sectorul bancar de la 3%, cat este in prezent, la 20-25%, in urmatorii trei ani.

Statul roman a pompat peste 1 mld.$ in Banca Agricola pentru acoperirea pierderilor, iar tot ce au obtinut in urma vanzarii este un contract prin care conortiul plateste 15 mild.$ bani cash, pentru actiuni, si isi asuma o ulterioara majorare de capital de 37 mil.$

"Potentialul Bancii Agricole este reteaua ei si trebuie exploatata; vom incepe prin a oferi produse si conditii atractive pentru obtinerea de credite, iar punctul central vor fi operatiunile cu carduri", a spus Herbert Stepic, vicepresedintele RZB. El a precizat ca, fata de fondurile angajate prin contractul incheiat pentru preluarea actiunilor, banca va fi capitalizata "prin orice metoda".

Desi noii proprietari ai bancii si-au fixat deja o tinta pentru cota de piata, ei considera ca este "prematur" sa dea detalii despre investitiile care vor fi facute pentru atingerea ei.

Stepic a apreciat ca riscurile pe care le prezinta sistemul bancar romanesc sunt "multe", dar nu difera de experientele avute de Raiffeisen Bank pe alte piete in formare din Europa Centrala.

"Serviciile pentru persoane si IMM-uri sunt foarte putin acoperite in Romania. Exista o cerere naturala pentru servicii pe care noi incercam sa le creem si sa le acoperim", a mai spus Stepic.

Guvernatorul Mugur Isarescu a sustinut ca privatizarea Bancii Agricole reprezinta finalul procesului de asanare a sistemului bancar din Romania, in conditiile in care in 1998 peste 15% din creditele din intregul sistem erau neperformante si peste 50% din creditele Bancii Agricole erau neperformante.

"Venirea Raiffeisen in Romania inseamna consolidarea creditului serios - primele doua luni ale anului arata o crestere cu 3% a creditului intern real si servicii bancare de foarte buna calitate. ?inand cont de sistemul informatic al Bancii Agricole, cred ca in perioada urmatoare vom avea cartea de credit romaneasca", a mai spus Isarescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO