Bănci și Asigurări

Deutsche Bank: Statul ar trebui sa tina cont si de potentialul investitorului pentru BCR

08.07.2005, 20:47 22

"Confirmam ca Deutshce Bank a trimis o scrisoare de intentie privind participarea la privatizarea BCR, proband astfel interesul aratat si pana acum", a declarat Andreas Bartels, purtatorul de cvant al Deutsche Bank.

Surse bancare afirma ca banca germana a specificat in scrisoare intentia de a cumpara pachetul maxim posibil de aproape 62% din actiunile BCR.

Rainer Neske, seful diviziei de private&business client - care acopera operatiunile de retail in cadrul Deutsche Bank -, a reafirmat interesul celei mai mari banci germane pentru piata romaneasca.

"Este evident ca pretul va fi un element foarte important in alegerea cumparatorului insa ar fi bine ca statul sa nu insiste pe maximizarea pretului fara a avea in vedere si perspectivele pe care un anumit investitor le-ar asigura acestei banci, cu cel mai important rol in economia romaneasca", a spus Neske.

Oficialul Deutsche Bank afirma ca eventuala preluare a BCR ar insemna un angajament pe termen lung fata de Romania.

Neske a mentionat implicarea Deutsche Bank in finantarea mai multor proiecte in ultimii ani, precum si accesul pe care l-ar avea BCR la o intreaga strucutura de management al riscului si de atragere de resurse financiare.

Oficialii germani sustin ca rolul de consultant pe care Deutshce Bank l-a avut in diverse privatizari sau ahizitii ii va usura efortul eventualei preluari a BCR, chiar daca nu are experienta cumpararii unei alte mari banci de stat specializata in retail.

In cazul in care va castiga competitia pentru BCR, Deutsche Bank intentioneaza sa se bazeze in mare masura pe managementul local. De asemenea, reprezentantii bancii afirma ca vor acorda multa atentie specificului pietei si clientelei in dezvoltarea de noi produse.

"Nu ne propunem sa pompam un anumit model de afaceri pentru ca am vazut cazuri in care o asemenea abordare se poate dovedi catastrofala", a declarat Rainer Neske.

Deutsche Bank admite ca de abia in urma cu trei patru ani a inceput sa-si orienteze atentia si spre retail, pana atunci concentrandu-se pe operatiuni de tip corporate si investement banking. In Eurpoa Centrala si de Est banca desfasoara operatiuni de retail numai in Polonia, iar acolo cu o cota de piata de numai 1%.

"A venit vremea sa ne echilibram sursele de venit, iar retailul reprezinta o sursa stabila chiar daca are un randament mai scazut", afirma Peter Tils, director de relatii cu institutiile financiare.

El spune ca Deutsche Bank mizeaza pe rata inalta de crestere a pietei bancare romanesti si vrea sa profite de perspectivele integrarii, ocupand principala pozitie in sistemul bancar. De asemenea, oficialul Deutsche Bank mentioneaza ca grupul este interesat si de alte piete din regiune, care inregistreaza cresteri sensibil mai mari decat cele traditionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO