Bănci și Asigurări

Depozitul mediu a făcut un pas înapoi de 500 de lei anul trecut

Depozitul mediu a făcut un pas înapoi de 500 de lei...

Autor: Andra Oprescu

27.10.2014, 00:05 184

Valoarea medie a unui depozit bancar de retail garantat integral crescuse cu 1.200 de lei în intervalul 2010-2012, până la un maxim de 7.900 de lei, dar anul trecut s-a înregistrat o schimbare de trend, astfel că valoarea medie a unui depozit s-a redus până la 7.400 de lei în decembrie 2013, potrivit datelor Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB).

Plafonul de garantare este de 100.000 de euro, ceea ce înseamnă că deponentul recuperează această sumă dacă banca nu îşi poate îndeplini obligaţiile, tot ce trece peste acest prag fiind pierdere.

Depozitele cu o  valoare mai mică sau egală cu plafo­nul de garantare reprezentau anul trecut 85% din valoarea totală a depozitelor garantate ale persoanelor fizice, iar 99,9% din deponenţii garantaţi persoane fizice erau acoperiţi integral, depozitele acestora fiind sub valoarea plafonului de garantare.

Aproape 97% din valoarea totală a depozitelor garantate ale persoanelor fizice aparţineau rezidenţilor şi peste 60% erau în lei.

Cea mai mare valoare a fost atinsă la sfârşitul anului 2012, când valoarea medie a unui depozit garantat al unei persoane fizice a ajuns la 7.900 de lei, în creştere cu peste 9% faţă de anul 2011. În 2010, în plină criză economică, depozitul mediu garantat era de doar 6.700 de lei.

Această dinamică a avut loc în contextul în care în perioada crizei financiare depozitele au crescut în special pe segmentul deponenţilor cu economii mai consistente.

Depozitele au avut o creştere accelerată în anii de criză, dobânzile oferite de bănci fiind mai ridicate la acel moment, iar consumul mai redus. Ritmul de creştere a depozitelor a încetinit însă în ultimul an, în contexul scăderii dobânzilor. Această ajustare a dobânzilor la depozite a venit pe fondul reducerii dobânzii-cheie la lei la nivelul de 3% pe an în prezent.

Decelerarea ritmului de creştere a depozitelor este mai pronunţată pentru plasamentele pe termen scurt. Populaţia se orientează tot mai mult spre depozitele pe termen lung, ca urmare a scăderii dobânzilor pe care le primesc dacă decid să-şi plaseze banii pe o perioadă mai mică de un an.a

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO