Bănci și Asigurări

Depozitele străinilor în România au coborât în octombrie sub pragul de 4 mld. euro, în scădere cu 1,2 mld. euro faţă de acum un an

Depozitele străinilor în România au coborât în...

Autor: Claudia Medrega

16.12.2016, 00:07 518

Depozitele pe termen lung constituite de străini la băncile locale, în mare parte linii de finanţare primite de la acţionari, au coborât în octombrie sub pragul de 4 mld. euro, în scădere cu 1,2 mld. euro faţă de aceeaşi lună de anul trecut şi la jumătate comparativ cu maximul din 2011.

În raport cu nivelul de la sfârşitul anului trecut, depozitele străinilor sunt mai mici cu aproximativ 890 mil. euro.

Depozitele nerezidenţilor au rămas în jurul minimului ultimilor nouă ani. Un nivel mai mic al depozitelor străinilor, de 3,5 mld. euro, a fost înregistrat în 2008, când criza financiară începea să se re­simtă. Tendinţa de scădere a finan­ţă­rilor alocate de băncile străine pe piaţa lo­ca­lă ar putea continua în perioada următoare.

Procesul de dezintermediere din partea băncilor-mamă a continuat să fie ordonat, ceea ce a contribuit la atenuarea semnificativă a vulnerabilităţilor legate de necorelarea pe valute a operaţiunilor bancare, apreciază BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO