Bănci și Asigurări

Depozitele raman instrumentul preferat de economisire

05.04.2006, 00:00 13

Chiar daca in ultimul an economisirea a ramas in urma indatorarii, plasamentele in banci ale persoanelor fizice au crescut in 2005 cu 27%, dar ritmul va incetini in urmatorii ani pana la o medie de 17%, arata un studiu al Unicredit Bank Romania.

Daca in 2005 economiile populatiei in banci (depozite la vedere si la termen, dar si conturile curente) erau evaluate de specialistii Unicredit la 8,3 miliarde de euro, acestea vor depasi la nivelul acestui an pragul de 10 miliarde de euro. Impreuna cu economiile in cash, depozitele bancare ocupa in prezent circa 74% din destinatiile preferate de plasament ale economiilor romanilor.

Aceasta pondere a scazut semnificativ in ultimii 5-6 ani, de la 85% in 2000 pana la 73,8% anul trecut.

Din cauza dobanzilor realnegative care au remunerat plasamentele in banci in 2005, dar si a nivelului mare al remiterilor din strainatate, lichiditatile detinute de populatie au crescut semnificativ, stimulate si de sumele lasate disponibile de introducerea cotei unice.

In acelasi timp, studiul surprinde cresterea exploziva a creditului neguvernamental din ultimii doi ani, mai ales a celui de consum. Specialistii Unicredit spun ca ritmul de crestere al indatorarii persoanelor fizice va incetini de la 79% in 2005 la o medie de 22% in perioada 2006-2008. Creditele ipotecare vor avea o crestere mai rapida decat cele de consum, cu o medie de 25% fata de 23%.

In cazul institutiilor nebancare insa, cresterea creditelor de consum acordate persoanelor fizice va fi dubla (45% in urmatorii trei ani) fata de evolutia creditelor de consum acordate de bancile comerciale.

"Apetitul pentru credite va ramane ridicat, dar va fi temperat de conditiile restrictive ale bancii centrale", arata analiza UniCredit. mihai.bobocea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO