Bănci și Asigurări

Depozitele pe termen lung au ajuns la 17% din totalul economisirilor în lei

Depozitele pe termen lung au ajuns la 17% din totalul...

Autor: Liviu Popescu

09.07.2015, 00:00 210

Deponenţii persoane fizice aveau la finele lunii mai economisiri în lei cu scadenţa mai mare de un an în valoare de 10,8 miliarde de lei (2,4 mld. euro), în creştere cu 27% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR. Pe de altă parte, depozitele în monedă naţională cu scadenţa până la un an au stagnat la 56 mld. lei. 

Faţă de luna anterioară se înregistrează o scădere de 300 mil. lei. Clienţii persoane fizice s-au orientat către depozitele pe termen mai lung întrucât băncile oferă bonificaţii mai mari pe aceste scadenţe. De cealaltă parte, bonificaţiile oferite la depozitele pe termen mai scurt s-au redus în ultima perioadă de timp.

Totodată, clienţii au început să se orienteze către conturile de economii, produse mult mai flexibile, în detrimentul depozitelor. Depozitele totale în monedă naţională însumau la finele perioadei analizate 107 mld. lei, cu 4 mld. lei peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Economisirile la termen în euro cu scadenţa mai mare de un an cumulau la finele lunii mai 2,6 mld. lei, cu 300 mil. lei mai mult faţă de mai 2014, în timp ce depozitele cu scadenţa mai mică de un an s-au redus cu 400 mil. lei, la 32 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO