Bănci și Asigurări

Depozitele garantate ale populaţiei au ajuns la 130 mld. lei în trimestrul I

Depozitele garantate ale populaţiei au ajuns la 130 mld....

Autor: Andra Oprescu

20.04.2015, 00:00 153
Depozitele garantate ale persoanelor fizice au crescut în primul trimestru al anului, dar cele ale persoanelor juridice au fost în scădere, potrivit  Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB). La finalul lunii martie, depozitele garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB)  totalizau 169,1 mld. lei, adică 60,8% din valoarea totală a depozitelor la instituţiile de credit participante la FGDB. „În cazul depozitelor populaţiei, au fost înregistrate creşteri trimestriale indiferent de moneda de denominare a depozitelor sau de încadrarea în plafonul de garantare. La sfârşitul trimestrului I 2015, depozitele garantate ale populaţiei constituiau 76,9% din valoarea totală a depozitelor garantate de FGDB, respectiv 130 mld. lei, în creştere cu 1% faţă de 31 decembrie 2014“, potrivit informaţiilor publicate de FGDB.  Depozitele în lei garantate de FGDB ale persoanelor fizice erau la finalul lui martie  de 77,8 mld. lei, iar cele în valută reprezentau echivalentul a  52,2 mld. lei. Depozitele garantate ale persoanelor juridice au scăzut cu 3,1 mld. lei pe parcursul primului trimestru al anului 2015, ca urmare a diminuării cu 11,2% a valorii depozitelor garantate denominate în lei, deşi componenta în valută a depozitelor garantate a crescut cu 4,8%.

Depozitele garantate ale persoanelor juridice totalizau 39,1 mld. lei, 73,2% din valoarea acestora fiind depozite în lei. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO