Caută doar în titlu
Bănci și Asigurări

Depozitele cresc de trei ori mai repede decât creditele date de bănci: 15,8% faţă de 5,1%

♦ Volumul creditelor a crescut în ianuarie cu un ritm anual de 5,1%. ♦ Avansul anual al depozitelor a fost de 15,8%.

Volumul creditelor a rămas în ianuarie 2021 în urma sumelor economisite de populaţie şi companii la bănci, în contextul în care viteza de creştere a împrumuturilor a scăzut, în timp ce ritmul depozitelor este triplu comparativ cu avansul creditelor private.

Volumul încă mic al creditelor în raport cu depozitele arată că există în continuare spaţiu pentru intensificarea creditării, iar instituţiile de credit au şi capitalul şi lichiditatea necesare pentru finanţări pentru a stimula redresarea economiei în urma crizei coronavirusului.

Viteza de creştere a depozitelor în ianuarie 2021 a fost de 3,1 ori mai mare decât avansul creditelor.

Ritmul anual de creştere a creditării rămâne în conti­nua­re modest, de circa 5%, fiind cel mai scăzut din ultimii patru ani. În ianuarie 2020, soldul creditării totale depăşea cu 5,1% nivelul din aceeaşi lună din 2020, soldul ajungând la 283,5 mld. lei.

Comparativ, depozitele aveau în ianuarie 2021 un avans de 15,8% comparativ cu nivelul din ianuarie 2020, soldul sumelor economisite de populaţie şi companii la bănci ajungând la 422,1 mld. lei. Depozitele totale au depăşit în ianuarie 2021 cu 138,6 mld. lei soldul creditelor private totale.

Băncile au fost nevoite în ultimii ani să se bazeze mai mult pe sursele de finanţare locale, în condiţiile în care au pierdut o parte din liniile de finanţare de la băncile-mamă, linii care în perioada de boom economic au reprezentat principalul motor de creştere a creditării.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.