Bănci și Asigurări

Depozitele bancare ale străinilor rămân la un nivel scăzut: 3,2 mld. euro

Depozitele bancare ale străinilor rămân la un nivel...

Autor: Claudia Medrega

23.11.2017, 00:07 318

Depozitele pe termen lung constituite de străini la băncile locale, care reprezintă în mare parte linii de finan­ţare primite de la acţionari, au înregistrat o creştere uşoară în septembrie faţă de valorile înregistrate în iulie şi august, soldul ajungând după primele nouă luni la 3,2 mld. euro. Însă, comparativ cu nivelul din septembrie 2016, depozitele străinilor sunt mai mici cu peste 20%.

Rămâne de văzut dacă până la finalul anului vom vedea un reviriment sau o ajustare a finanţărilor alocate de băncile străine pe piaţa locală.

Dacă în ianuarie soldul depozitelor străinilor a fost de 3,55 mld. euro, după primul trimestru a coborât la 3,4 mld. euro, pentru ca la sfârşitul primului semestru să ajungă la doar 3,19 mld. euro, iar tendinţa de scădere a continuat pe perioada verii. Însă, toamna a venit cu un uşor reviriment.

În ultimii ani, creditarea în valută a fost pe un trend descendent, în condiţiile în care costul împrumuturilor în lei s-a apropiat de dobânzile la cele în valută, iar clienţii potenţiali au preferat să nu îşi mai asume riscul valutar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO