Bănci și Asigurări

Dependenţa de dolari face lumea vulnerabilă la şocuri din SUA. Iar o prăbuşire a dolarului este văzută ca inevitabilă

Dependenţa de dolari face lumea vulnerabilă la şocuri...

Autor: Catalina Apostoiu

22.06.2020, 00:05 5392

Dominaţia în creştere a dolarului american în finanţele internaţionale înseamnă că problemele americane pot constitui rapid o ameninţare pentru întreaga lume, scrie Bloomberg.

Aceasta este una din concluziile unui raport al unui comitet al Băncii Reglementelor Internaţionale, care remarcă faptul că poziţia dolarului ca monedă de finanţare la nivel internaţional s-a întărit până la niveluri nemaiînregistrate de la începutul anilor 2000. Tensiunile apărute la începutul acestui an pe pieţele de finanţare la nivel mondial odată cu impactul negativ al coronavirusului asupra economiei mondiale evidenţiază cât de uşor se poate repercuta un posibil şoc legat de dolar.

„Utilizarea la scară largă a dolarului american aduce beneficii participanţilor, însă interconectivitatea pieţei care rezultă de aici poate genera în acelaşi timp vulnerabilităţi“, avertizează raportul.

Rolul dominant al dolarului are cel puţin două consecinţe. Mai întâi, când entităţile se împrumută în dolari, schimbările de dobânzi americane pot avea un impact important asupra expunerii acestora. În al doilea rând, globalizarea financiară a dus probabil la un comportament mai sincronizat în sistemul financiar, în parte pentru că atât de multe entităţi au expunere la moneda americană.

Iar era dolarului puternic s-ar putea apropia de sfârşit, anunţă Stephen Roach, specialist pe Asia.

Acesta se teme că un peisaj global în schimbare dublat de un deficit bugetar masiv al SUA vor duce la o prăbuşire a dolarului, scrie CNBC. Roach anticipează o depreciere cu 35% a dolarului în raport cu cele mai importante monede.

Potrivit acestuia, există şi alţi factori care ar putea duce la prăbuşirea dolarului: America se distanţează de globalizare şi se concentrează pe decuplarea de restul lumii.

Întrebarea este cât de rapid va fi declinul dolarului. Potrivit fostului preşedinte Morgan Stanley pe Asia, procesul se va desfăşura în următori doi ani, poate mai mult. Totuşi, prăbuşirea este inevitabilă, iar acesta este un risc pe care investitorii nu ar trebui să-l ignore.

Într-o opinie publicată de Bloomberg, Stephen Roach arată de asemenea că un alt factor care ar putea determina prăbuşirea dolarului  ar fi o apreciere semnificativă a monedei chineze şi a euro, despre care acesta arată că se va materializa.

Valoarea dolarului ar putea fi în acelaşi timp subminată de o nouă relaţie apărută între evoluţia acţiunilor şi cea a a cursurilor de schimb, potrivit Financial Times. Experţii sunt îngrijoraţi în legătură cu întreruperea relaţiei dintre perspectivele de creştere ale ţărilor şi cursurile de schimb.

Analiştii se plâng în legătură cu o avalanşă de bani ieftini de la Fed, despre care spun că a creat condiţii bizare în care cursurile de schimb urmăresc evoluţia acţiunilor, mai degrabă decât fundamentele economice.

Ben Randol, strategy BofA, arată că pieţele americane de acţiuni au devenit driverul major al valorii dolarului, care a slăbit odată cu creşterea acţiunilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO