Bănci și Asigurări

Denominare: se strange lista de proceduri

30.11.2004, 00:00 22



Prima intalnire dintre reprezentantii bancilor comerciale si cei ai BNR pentru pregatirea campaniei de introducere in circulatie a leilor noi s-a incheiat cu o lista plina de semne de intrebare.



Ca urmare, saptamana viitoare ar urma sa aiba loc o a doua runda de discutii, pentru care Asociatia Romana a Bancilor centralizeaza o schema care sa cuprinda observatiile facute individual de fiecare banca.



"Le-am dat mai multe teme la care sa vina cu propuneri, sa facem programul concret", a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.



El spune ca banca centrala are in vedere si lansarea unei campanii de tip publicitar, ale carei coordonate nu fost inca stabilite, avand in vedere si suprapunerea nefericita cu perioada electorala.



Potrivit participantilor la intalnire, BNR nu are un plan clar privind aspectele practice, procedurale ale introducerii noilor bancnote si monede, bazandu-se pe ideile bancherilor comerciali.



In acelasi timp, banca centrala ar conta si pe contributii financiare generale din partea bancilor comerciale, ceea starneste nemultumire in conditiile in care bugetele pe 2005 au fost deja inchise.



Mai mult, reprezentantii unor banci considera ca nu au neaparat aceeasi tinta de informare cu BNR, avand in vedere ca o mare parte a populatiei nu are relatii cu vreo banca. Pe de alta parte, tocmai procesul de denominare ar putea contribui la atragerea mai multor clienti, care sa fie pastrati mai departe dupa oferirea serviciului de preschimbare a banilor.



Sub protectia anonimatului, mai multi bancheri comerciali se declara dezamagiti de raspunsurile vagi ale bancii centrale la probleme ridicate, considerand ca nu mai este mult timp de informare a publicului avand in vedere ca in mai putin de trei luni incepe afisarea paralela a preturilor in lei noi si vechi.



Unul din aspectele cele mai comentate tine de alimentarea bancomatelor cu lei noi.



Programul de emisiune monetara al BNR prevede ca punerea in circulatie a noilor insemne monetare se va realiza treptat, in cantitati limitate. Intr-o prima etapa, alimentarea pietei se va face numai prin ghiseele bancilor, iar dupa adaptarea ATM-urilor si prin intermediul acestora.



Bancile vor sa stie daca va fi stabilit un program limpede de introducere a leilor noi la bancomate. Unele pot dispune de o aplicatie informatica pe baza careia sa poata alimenta in paralel aparatele cu moneda noua si veche. In acest context, exista temerea ca o mare parte a clientelei s-ar putea inghesui la bancomatele bancilor care vor alimenta primele cu lei noi, ignorand chiar comisioanele. Apoi este de asteptat sa apara decalaje intre Bucuresti si provincie in privinta procesului de introducere a noilor insemne.



Adrian Vasilescu spune ca inca nu exista un plan uniform privind regimul de alimentare a bancomatelor cu lei noi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO