Bănci și Asigurări

Demmer, VB Leasing: Vom mari finantarile pentru echipamente la 50% din portofoliu

Demmer, VB Leasing: Vom mari finantarile pentru echipamente la 50% din portofoliu

Peter Demmer, directorul general al Volksbank Leasing: "Ne vom concentra pe segmentul echipamentelor, pentru ca aici piata ofera foarte mult loc de dezvoltare, dar vom continua sa crestem si pe sectorul finantarilor pentru autovehicule."

18.10.2007, 20:20 19

Volksbank Leasing, companie membra a grupului austriac cu acelasi nume, intentioneaza sa se dezvolte puternic pe sectorul finantarilor pentru echipamente, ponderea acestora in totalul portofoliului urmand sa ajunga la 50% la sfarsitul anului viitor, fata de 30% in prezent, afirma Peter Demmer, directorul general al companiei.
El estimeaza ca valoarea finantarilor acordate va ajunge la 265 de mil. euro in 2008, in crestere cu 20% fata de obiectivul pentru acest an, de 220 mil. euro.
Austriacul Peter Demmer, 49 de ani, a fost numit la conducerea Volksbank Leasing la inceputul lunii iulie, dupa ce timp de 8 ani a fost seful Grupului Financiar Porsche Romania. Demmer l-a inlocuit astfel pe Razvan Diaconescu, care a preluat functia de director general al Impuls Leasing, o companie cu capital elvetian, recent intrata pe piata.
Volksbank Leasing (VB Leasing) a incheiat 8.500 de contracte in primele noua luni ale anului, portofoliul companiei ajungand astfel la 25.000 de contracte. Valoarea bunurilor finantate in aceasta perioada a crescut cu 25% fata de primele noua luni din 2006, la 145 mil. euro.
Contractele de leasing pentru autoturisme reprezinta 65% din afacerile Volksbank Leasing, cele pentru camioane si echipamente pentru constructii - 35%, iar cele pentru alte categorii de echipamente - 5%.
"Ne vom concentra pe segmentul echipamentelor, pentru ca aici piata ofera foarte mult loc de dezvoltare, dar vom continua sa crestem si pe sectorul finantarilor pentru autovehicule", afirma Demmer. In timp ce finantarile pentru echipamente vor ajunge sa reprezinte jumatate din portofoliul companiei anul viitor, ponderea celor pentru autovehicule se va reduce la 40%, iar a celor pentru alte tipuri de echipamente se va dubla, la 10%.
Despre profitul din acest an, Demmer spune ca "este peste rezultatul din 2006 si peste cel bugetat pentru acest an", fara a preciza valoarea acestuia. Structura clientilor este 80% persoane fizice si 20% firme.
Volksbank Leasing are in prezent 12 sucursale, pana la sfarsitul anului viitor reteaua teritoriala urmand sa se extinda cu 5-6 unitati. In 2008 va creste si numarul de angajati ai companiei, de la 125 la 145.
Volksbank Leasing si-a propus sa ajunga anul viitor in top 4, dupa ce anul trecut a fost al cincilea jucator de pe piata.
Primele patru companii de pe piata au fost anul trecut BCR Leasing, Porsche Leasing, HVB Leasing si UniCredit Leasing. In prezent, liderul industriei este UniCredit Leasing Corporation, companie creata in urma fuziunii dintre UniCredit Leasing si HVB Leasing, care a avut loc la inceputul acestui an.
Volksbank Leasing este controlata de VB Leasing International (80%) si Volksbank Romania (20%).
Grupul austriac este prezent in 9 tari, compania din Romania fiind a doua din punctul de vedere al cifrei de afaceri, dupa subsidiara din Polonia, afirma Demmer.
Despre piata de leasing din Romania, seful Volksbank Leasing, care a lucrat timp de 18 ani in Austria in cadrul grupului financiar Raiffeisen, afirma ca aici se intalnesc mai multe provocari decat in leasingul austriac, pentru ca piata nu este inca foarte dezvoltata. Demmer, care a ajuns aici in urma cu 8 ani, este de parere ca piata s-a schimbat foarte mult in aceasta perioada.
"Cand am venit in Romania, nu exista competitie in adevaratul sens al cuvantului. Erau cateva companii de leasing, iar clientii stateau la coada pentru a obtine finantari de la acestea. Acum clientii sunt preocupati mai mult de pret si de servicii, au de unde alege, iar piata este mai sanatoasa", considera seful Volksbank Leasing.
Potrivit estimarilor Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB), piata leasingului va ajunge la 4,6 miliarde de euro in acest an, dupa ce anul trecut a fost de 3,26 de miliarde de euro. In prima jumatate a acestui an, finantarile totale acordate de companiile de leasing s-au ridicat la 2,17 miliarde de euro, in crestere cu 46% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Finantarile pentru autoturisme au reprezentat 71% din total, cele pentru echipamente industriale - 22%, iar cele pentru sectorul imobiliar - 7%.
"Estimez ca finantarile pentru masini vor creste foarte mult inca trei ani, dar dupa aceasta perioada dinamica lor se va reduce. Se vor dezvolta foarte mult finantarile pentru constructii si cele pentru infrastructura in toata tara, nu doar in Bucuresti", explica seful Volksbank Leasing.
El crede ca cea mai mare crestere se va inregistra pe sectorul leasingului imobiliar, segment pe care compania nu este prezenta, deoarece grupul austriac detine o subsidiara specializata in astfel de finantari - Investkredit Bank. In prima jumatate a anului, banca a finantat proiecte de real estate in valoare de 100 de milioane de euro.

Planurile lui Demmer pentru 2008
Intrarea in top 4 pe piata leasingului
Cresterea finantarilor la 265 mil. euro
Majorarea ponderii echipamentelor la 50%
Deschiderea a cinci sucursale noi
Cresterea numarului de angajati cu 16%
Cresterea vizibilitatii companiei pe piata prin campanii publicitare

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO