Bănci și Asigurări

Demmer, VB Leasing: Conditiile pentru a lua o finantare au devenit mult mai dure

Demmer, VB Leasing: Conditiile pentru a lua o finantare au devenit mult mai dure

Peter Demmer, directorul general al Volksbank Leasing: Aveam in plan cresterea ponderii echipamentelor, dar din cauza crizei nu a fost posibil. Totusi, am finantat mult mai multe echipamente agricole si vrem sa ne concentram pe acest sector.

30.10.2009, 00:00 81

VB Leasing, una din primele zece companii din aceasta piata,controlata de austriecii de la Volksbank, a majorat avansul pentrufinantarile noi in medie cu 5%, dar in cazul unor clienti crestereaa fost de 10-15%, si analizeaza mult mai atent situatia companiilorcare solicita finantari, spune Peter Demmer, directorul general alcompaniei.

"Conditiile pentru a lua un leasing sunt mult mai dure acum.Avansul este mai mare, avem clienti carora le cerem 30-35%, dar siclienti cu care lucram cu 5% avans, depinde de fiecare. Deasemenea, situatia financiara a clientilor trebuie sa fie mult maibuna. Ne uitam la contractele pe care compania le are deja pentru avedea daca va avea business in urmatorii 1-3 ani astfel incat saisi poata plati ratele", a declarat Demmer intr-un interviu acordatZF.

Peste 1.000 de masini recuperate

Austriecii au luat aceste masuri in conditiile in care intreagapiata de leasing se confrunta anul acesta cu o crestere faraprecedent a bunurilor recuperate de la clientii care nu isi mai potplati ratele.

VB Leasing a recuperat de la inceputul anului pana la sfarsitullui septembrie 1.170 de bunuri de la clienti, din care 1.050 suntmasini, iar restul echipamente. Masinile recuperate reprezinta 4%din totalul celor pe care le are compania in portofoliu in acestmoment. In trecut, cand piata de leasing crestea cu 40-60% pe an,recuperarile la VB Leasing erau de doar 40-50 de unitati anual.

"Lucram cu o companie care se ocupa de recuperare, dar acestaeste ultimul pas, le acordam unor clienti perioade de gratie detrei luni, in medie. Daca in trecut aveam un singur angajat care seocupa de recuperari, acum cinci oameni fac acest lucru", explicadirectorul general al VB Leasing.

Demmer afirma ca, in medie, compania vinde 110 masini pe luna,in special catre dealeri de vehicule second-hand, dar si catrecompanii care achizitioneaza flote de cate 10-15 unitati.

"Nu este scopul nostru sa pastram aceste masini in stoc. Avem oretea foarte buna de dealeri pentru revanzare si avantajul uneiretele teritoriale (12 reprezentante in toata tara - n.r.), deci nupastram masinile intr-un singur loc. Toate masinile le-am vandutpana acum in tara."

Alte companii de leasing vand masini si echipamente recuperatesi in strainatate. VB Leasing a lansat o platforma online pentruvanzarea bunurilor second-hand, la fel ca mai multe firme deleasing din piata.

La nivelul pietei de leasing numarul bunurilor recuperate atrecut deja de 10.000 de unitati, potrivit unor estimari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO