Bănci și Asigurări

Demmer, VB Leasing: Conditiile pentru a lua o finantare au devenit mult mai dure

VB Leasing, una din primele zece companii din aceasta piata,controlata de austriecii de la Volksbank, a majorat avansul pentrufinantarile noi in medie cu 5%, dar in cazul unor clienti crestereaa fost de 10-15%, si analizeaza mult mai atent situatia companiilorcare solicita finantari, spune Peter Demmer, directorul general alcompaniei.

"Conditiile pentru a lua un leasing sunt mult mai dure acum.Avansul este mai mare, avem clienti carora le cerem 30-35%, dar siclienti cu care lucram cu 5% avans, depinde de fiecare. Deasemenea, situatia financiara a clientilor trebuie sa fie mult maibuna. Ne uitam la contractele pe care compania le are deja pentru avedea daca va avea business in urmatorii 1-3 ani astfel incat saisi poata plati ratele", a declarat Demmer intr-un interviu acordatZF.

Peste 1.000 de masini recuperate

Austriecii au luat aceste masuri in conditiile in care intreagapiata de leasing se confrunta anul acesta cu o crestere faraprecedent a bunurilor recuperate de la clientii care nu isi mai potplati ratele.

VB Leasing a recuperat de la inceputul anului pana la sfarsitullui septembrie 1.170 de bunuri de la clienti, din care 1.050 suntmasini, iar restul echipamente. Masinile recuperate reprezinta 4%din totalul celor pe care le are compania in portofoliu in acestmoment. In trecut, cand piata de leasing crestea cu 40-60% pe an,recuperarile la VB Leasing erau de doar 40-50 de unitati anual.

"Lucram cu o companie care se ocupa de recuperare, dar acestaeste ultimul pas, le acordam unor clienti perioade de gratie detrei luni, in medie. Daca in trecut aveam un singur angajat care seocupa de recuperari, acum cinci oameni fac acest lucru", explicadirectorul general al VB Leasing.

Demmer afirma ca, in medie, compania vinde 110 masini pe luna,in special catre dealeri de vehicule second-hand, dar si catrecompanii care achizitioneaza flote de cate 10-15 unitati.

"Nu este scopul nostru sa pastram aceste masini in stoc. Avem oretea foarte buna de dealeri pentru revanzare si avantajul uneiretele teritoriale (12 reprezentante in toata tara - n.r.), deci nupastram masinile intr-un singur loc. Toate masinile le-am vandutpana acum in tara."

Alte companii de leasing vand masini si echipamente recuperatesi in strainatate. VB Leasing a lansat o platforma online pentruvanzarea bunurilor second-hand, la fel ca mai multe firme deleasing din piata.

La nivelul pietei de leasing numarul bunurilor recuperate atrecut deja de 10.000 de unitati, potrivit unor estimari.

Finantari de 58 mil. euro in noua luni

Valoarea bunurilor finantate de VB Leasing in primele noua lunia fost de 58 de milioane de euro, in scadere cu 55% fata de aceeasiperioada din 2008.

"2009 a fost un an interesant pentru toti, aproape nimeni nu amai trecut printr-o astfel de situatie. Mare parte din businessulnou a venit de la clientii pe care ii aveam deja, e mai putinriscant sa lucrezi cu clienti pe care ii cunosti bine."

Circa 63% din finantari au fost utilizate pentru achizitia deautovehicule, 31% pentru echipamente de constructii si transport,iar restul pentru alte tipuri de bunuri.

"Aveam in plan cresterea ponderii echipamentelor, dar din cauzacrizei nu a fost posibil. Totusi, am finantat mult mai multeechipamente agricole si vrem sa ne concentram pe acest sector."

Compania se asteapta sa mai finanteze bunuri in valoare de 20 demilioane de euro in trimestrul patru, astfel incat la finalulanului va ajunge la un volum de 78-80 de milioane de euro.

"Profitul va fi influentat de provizioane, le-am majorat mult,dar tot vom iesi pe plus."

VB Leasing a incheiat anul trecut cu un profit net de 27,3milioane de lei (7,4 milioane de euro), de trei ori mai mare fatade 2007.

Costurile au scazut cu 15%

Compania si-a redus anul acesta costurile cu 15% dupa ce ascurtat procesele de lucru si nu a angajat oameni in locul celorcare au plecat.

"Nu am redus numarul de angajati, dar nici nu i-am inlocuit pecei care au plecat." In prezent VB Leasing lucreaza impreuna cufirma de IT Probass la implementarea unui nou program softwarepentru eficientizarea proceselor de lucru care, potrivit luiDemmer, ar putea determina o reducere a costurilor cu inca 10-15%in 2010.

Toate firmele de leasing incearca sa scada costurile prindiverse masuri, avand in vedere ca businessul li s-a redusconsiderabil.

Piata de leasing a scazut cu 74% in primul semestru, pana la 777de milioane de euro, potrivit datelor Asociatiei SocietatilorFinanciare (ALB). Leasingul auto s-a redus cu 76%, pana la 507 mil.euro, iar cel de echipamente s-a diminuat cu 82%, pana la 117milioane de euro. Cel mai putin au scazut finantarile pentrusectorul imobiliar, cu 21%, pana la 152 mil. euro.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.