Bănci și Asigurări

Demirbank Romania: profit de 16,3 miliarde de lei

16.05.2001, 00:00 34



Demirbank Romania a obtinut, in primul trimestru al acestui an, un profit net de 16,3 miliarde lei, in conditiile in care, in aceeasi perioada, si-a largit si reteaua de sucursale prin deschiderea unei noi unitati in Timisoara.

Prin acumularea profitului, fondurile proprii ale bancii au crescut in primele trei luni ale anului 2001, ajungand la 384,2 miliarde lei la 31 martie, fata de 372,1 miliarde lei la 31 decembrie 2000.

Desi in Turcia situatia Demirbank TAS, actionarul majoritar al Demirbank Romania cu 62,5% din capital, este incerta - fiind in negocieri pentru preluare -, la Bucuresti lucrurile merg inainte.

Actionarii Demirbank Romania - grupul turcesc Demirbank TAS, International Finance Corporation (IFC) si trei dintre Societatile de Investitii Financiare (SIF) - au aprobat la sfarsitul lunii martie majorarea capitalului social al bancii de la 215 miliarde de lei la 404 miliarde de lei. Majorarea de capital va fi facuta prin reinvestirea profitului net si prin incorporarea rezervelor.

In plus, actionarii au aprobat rezultatele financiare inregistrate de banca anul trecut si strategia de dezvoltare a bancii pentru perioada urmatoare.

Potrivit informatiilor furnizate de conducerea bancii, anul trecut Demirbank Romania a inregistrat un profit brut de 91,5 miliarde lei, datele fiind conform Standardelor Internationale de Contabilitate

"Dorim sa continuam extinderea teritoriala a bancii in 2001 prin deschiderea unor noi sucursale. De asemenea, intentionam sa dezvoltam gama de produse si servicii bancare folosind cele mai noi realizari ale tehnologiei informatiei.

Speram, astfel, sa venim in intampinarea necesitatilor de afaceri ale clientilor nostri, oferindu-le servicii bancare eficiente, rapide si in concordanta cu cerintele lor specifice" , a mentionat recent Talip Selcuk Saldirak, presedintele Consiliului de Administratie al Demirbank Romania.

El a mentionat ca in acest sens Demirbank Romania si-a marit reteaua teritoriala cu inca 5 sucursale, in Ploiesti, Braila, Cluj-Napoca, Piatra Neamt si Bucuresti (sucursala Magheru), in prezent banca avand 10 sucursale. Pe 1 iunie Demirbank va inaugura cea de-a unsprezecea sucursala la Oradea.

"Am fost prima banca din Romania care a introdus servicii de Mobile Banking prin intermediul telefoniei mobile WAP in martie 2001.

Prin introducerea acestui serviciu clientii nostri isi pot vizualiza de la inceputul lunii martie conturile cu ajutorul propriului telefon mobil, in conditii de securitate asemanatoare celor utilizate pentru serviciul Internet Banking", mai spune oficialul bancii.

Demirbank Romania si-a inceput activitatea in Romania in 1997, fiind printre primele banci turcesti care au venit pe piata romaneasca.

Acum situatia acesteia depinde de ceea ce se va intampla in Turcia, in conditiile in care in prezent se poarta negocieri intre Autoritatea de Reglementare si trei posibili investitori.

La inceputul lunii martie grupul bancar britanic HSBC, a doua banca dun lume dupa capitalizarea de piata, a depus o oferta pentru achizitionarea Demirbank TAS, aceasta fiind cea mai mare dintre cele 13 banci turcesti aflate sub controlul autoritatilor guvernamentale.

Agentia de Reglementare si Supraveghere a Activitatii Bancare din Turcia a anuntat ca, in plus, se poarta discutii si cu banca italiana Unicredito si cu Dogan Group, un grup turcesc cu activitati in domeniul bancar si mass-media.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO