Bănci și Asigurări

Deficitul explodează. Cum arată execuţia bugetară la finalul lui mai, a treia lună de criză: Deficitul bugetar a ajuns la 38,8 mld. lei, adică 3,59% din PIB, faţă de 2,48% în aprilie şi 1,67% în martie

Deficitul explodează. Cum arată execuţia bugetară la...

Autor: Cristina Bellu

26.06.2020, 13:04 484

Execuţia bugetului general consolidat în primele cinci luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 38,84 miliarde lei, adică 3,59% din PIB, faţă de 2,48% din PIB cât era în primele patru luni ale anului, din care aproape jumătate este generat de sumele lăsate în mediul economic prin facilităţile fiscale şi cheltuieli excepţionale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19, arată raportul privind execuţia bugetului general consolidat la cinci luni, publicat vineri de Ministerul de Finanţe.

„Creşterea deficitul bugetar aferent primelor cinci luni ale anului curent, comparativ cu cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, este explicată, pe partea venituri, de evoluţia nefavorabilă a încasărilor bugetare în perioada martie-mai, ca urmare a amânării plăţii unor obligaţii fiscale de către agenţii economici pe perioada stării de urgenţă şi de alertă  în valoare de 11,7 mld. lei, de creşterea cu 2,26 mld lei a restituirilor de TVA, faţă de nivelul aferent perioadei ian-mai 2019, pentru susţinerea lichidităţii în sectorul privat,  precum şi de bonificaţiile acordate pentru plata la scadenţă a impozitului pe profit şi a celui pe veniturile microîntreprinderilor, în valoare de 0,25 mld. lei”, transmit reprezentanţii Ministerului de Finanţe.

De asemenea, pe partea de cheltuieli, faţă de creşterea bugetară prin efectul legilor s-a înregistrat o creştere a cheltuielilor de investiţii cu 3,43 mld. lei faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, precum şi plăţi cu caracter excepţional generate de epidemia COVID-19 de aproximativ 3,83 mld. lei.

În perioada ianuarie-mai 2020, veniturile bugetului general consolidat au însumat 119,59 mld lei, în scădere cu 3,4% faţă de nivelul încasat în perioada similară a anului trecut, în contextul acordării de facilităţi fiscale pentru susţinerea economiei în contextul crizei actuale - în principal amânarea plăţii unor obligaţii fiscale şi bonificaţiile acordate la plata impozitului pe profit. 

Suplimentar, contracţia încasărilor din luna mai, de 12%, a avut la bază evoluţia nefavorabilă a activităţii economice din aprilie, fiind luna acoperită în totalitate de instituirea stării de urgenţă.

În ceea ce priveşte cheltuielile bugetului general consolidat, acestea au crescut în primele cinci luni ale anului, în termeni nominali, cu 14,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, până la 158,43 mld lei.

Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile au înregistrat o creştere cu 1,57 puncte procentuale de la 13,07% din PIB 2019 la 14,64% din PIB în 2020, arată datele de la Finanţe.

"Majorarea cheltuielilor se datorează şi măsurilor care au fost avute în vedere pentru combaterea epidemiei de COVID-19, respectiv a sumelor necesare finanţării în regim de urgenţă a cheltuielilor de gestionare a situaţiei epidemiologice cauzate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, pe de o parte, precum şi a măsurilor cu caracter excepţional, în domeniul social şi economic, pentru diminuarea efectelor negative asupra economiei cauzate de măsurile adoptate pentru limitarea infectării în rândul populaţiei", specifică raportul privind execuţia bugetului.

 

 



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO