Bănci și Asigurări

Deficitul de cont curent, cel mai mare la cinci luni de la boom-ul economic încoace

Deficitul de cont curent, cel mai mare la cinci luni de...

Autor: Iulian Anghel

17.07.2018, 00:05 461

Deficitul de cont curent al balanţei de plăţi a ajuns, la cinci luni, la 3 miliarde de euro, întărind suspiciunile că va depăşi, în acest an, 4% din PIB.

În primele cinci luni din an, deficitul de cont curent a fost mai mare cu 15% faţă de perioada similară a anului trecut, ajungând la 3 miliarde de euro (2,6 mld. euro între ianuarie şi mai 2017). Cele 15 puncte procentuale sunt chiar peste creşterea deficitului comercial, care a consemnat în primele cinci luni un plus de 13%.

Deşi economiştii sunt cu toţii de acord că economia României va avea o creştere mult mai mică decât dea de anul trecut - 6,9% în 2017 - aceasta rămâne una însemnată. O creş­tere de 4% rămâne importantă şi, cum ea este, în continuare, susţinută de consum, un consum sub oferta pieţei interne, deficitele cresc.

La cinci luni, cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul – care reflectâ cel mai bine evoluţia consumului domestic – a crescut cu 6,4%. În aceeaşi vreme, cifra de afaceri în comerţul en gros a crescut, în perioada menţionată, cu 8,8%. Faptul că economia internă nu face faţă excesului de cerere se vede în lărgirea deficitelor. Exporturile au crescut cu 8,8%, dar importurile au avansat cu 9,3%.

Acest lucru s-a tradus în majorarea deficitului comercial de la 4 miliarde de euro între ianuarie şi mai 2017 la 4,6 miliarde de euro între ianuarie şi mai 2018. În aceeaşi vreme, exportul de servicii continuă să fie pe excedent, dar un excedent mai redus decât cel din primele cinci luni ale anului trecut.

Excedentul comerţului cu serviciile a fost, în primele cinci luni din an, de 3 miliarde de euro, în scădere cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (3,2 mld. euro). Prin urmare, deficitul de cont curent s-a adâncit mai mult decât deficitul comercial. La cinci luni din an, deficitul de cont curent (diferenţa dintre intrările şi ieşirile de valută) a ajuns la 3 miliarde de euro, fiind, pentru această perioadă, cel mai înalt din 2008 încoace. Pentru o ţară ca România, un deficit de cont curent este sustenabil până la nivelul de 3% din PIB, spun economiştii.

În raportul lor trimestrial către investitori, economiştii de la UniCredit Bank văd pentru România lui 2018 un deficit al contrului curent al balanţei de plăţi de 8 miliarde de euro, reprezentând 4% din PIB.

iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO