Bănci și Asigurări

Deficitul de cont curent s-a dublat în perioada ianuarie-aprilie, la 4,7 miliarde euro, faţă de primele patru luni din 2020. Schimburile internaţionale de bunuri rămân sectorul cu cel mai mare deficit, de 7,2 miliarde euro

Deficitul de cont curent s-a dublat în perioada ianuarie-aprilie, la 4,7 miliarde euro, faţă de primele patru luni din 2020, când a fost 2,2 miliarde euro, a anunţat luni BNR.

La sfârşitul primului trimestru, România avea un deficit de 2,54 miliarde euro, ceea ce înseamnă că acesta s-a majorat cu peste 2 miliarde euro doar în luna aprilie.

În structura acestuia, schimburile internaţionale de bunuri rămân sectorul cu cel mai mare deficit, de 7,2  miliarde euro, cu 966 milioane euro peste nivelul din aprilie 2020.

Balanţa serviciilor a încheiat primele patru luni din 2021 cu un excedent de 2,8 miliarde euro, mai mic cu 108 milioane euro.  

Dintre acestea, transportul a avut un excedent de 1,3 miliarde euro, în uşoară creştere faţă de anul trecut, când era la 1,2 milirde euro, iar turismul şi-a redus deficitul la 575 milioane euro, de la 650 milioane euro în aprilie 2020.

Pe segmentul veniturilor primare, excedentul de anul trecut s-a transformat într-un deficit de 510 milioane euro, în timp ce la balanţa veniturilorsecundare excedentul s-a diminuat cu 295 milioane euro, la 169milioane euro.

Investiţiile străine directe însumau la finele lunii aprilie 2,3 miliarde euro (comparativ cu -43 milioane euro în perioada ianuarie - aprilie 2020), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) a fost de 2,19 miliarde euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 133 milioane euro.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.