Bănci și Asigurări

Decizie neaşteptată luată de cei care au grijă de finanţele României: Comitetul pentru Stabilitate Financiară, unde preşedinte este Isărescu, spune BNR că nu este necesară restricţionarea creşterii creditului

Decizie neaşteptată luată de cei care au grijă de...

Autor: Claudia Medrega

22.06.2016, 00:05 5197
Creditele în lei pentru populaţie au prins viteză, ajungând la un ritm de 35,5% faţă de aprilie 2015.
 
Dinamica creditului şi a îndatorării populaţiei şi companiilor nu evidenţiază în prezent „presiuni semnificative“ din perspectiva îndatorării sectorului privat, astfel că BNR a fost sfătuită de Comitetul Naţional pentru Stabilitate Financiară (CNSF) să nu restricţioneze creditarea.
 
Comitetul Naţional pentru Stabilitate Financiară s-a întrunit într-o şedinţă săptamâna trecută. Membrii Comitetului Naţional pentru Stabilitate Financiară sunt ministrul finanţelor publice, guvernatorul Băncii Naţionale, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară şi directorul executiv al Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR,  este preşedintele Comitetului.
 
CNSF a adoptat recomandarea nr. 2/16 iunie 2016 prin care se recomandă Băncii Naţionale a României, în calitate de auto­ritate competentă, menţinerea amortizorului anti­ciclic de capital pentru instituţii de credit la 0 (zero) la sută, nivel implementat începând cu data de 1 ianuarie 2016. Având în vedere faptul că, în prezent, dinamica creditului şi a înda­torării sectorului neguver­namental nu eviden­ţiază presi­uni semni­fica­tive din pers­pectiva îndatorării secto­rului privat, CNSF apreciază că nu este necesară stabilirea unui nivel al ratei amorti­zorului anti­ciclic mai mare de 0 (zero) la sută.  Amor­­ti­zorul anticiclic de capital este un instru­ment macro­pru­denţial pentru pre­venirea şi limi­tarea creşterii exce­sive a cre­ditului şi a îndatorării sectorului ne­guvernamental. Credita­rea totală înre­gis­tra, la sfârşitul lunii aprilie, o creştere de 3%, la 216 Creş­terea creditării totale poate fi pusă ex­clusiv pe seama accelerării împru­muturilor în lei, care au avansat cu 21% la aproape 116 mld. lei. Creditele în lei pentru populaţie au prins viteză, ajungând la un ritm de 35,5% faţă de aprilie 2015, la un vârf de 57,2 mld. lei. Împrumuturile în lei pentru populaţie au ajuns la un sold record, pe fondul dobânzilor mici la creditele în lei, dar şi datorită pro­gramelor băncilor de conversie a cre­ditelor şi încrederii sporite a populaţiei în viitor.
 
BNR a atenţionat încă din toamna anului trecut că o creştere prea rapidă a creditului pentru populaţie poate crea probleme importante dacă nu este urmărită cu atenţie.
 
În anii trecuţi, guvernatorul BNR Mugur Isărescu declara că problema majoră a băncilor este că au rămas foarte ancorate în creditul de consum şi nu au dezvoltat capacitatea de a credita companiile. El recomanda băncilor să caute alte nişe şi să se reorienteze dinspre finanţarea populaţiei spre creditarea economiei reale.
 
În data de 9 mai 2016, Comitetul Naţional pentru Stabilitate Financiară a recomandat Băncii Naţionale, în calitate de autoritate competentă, să suspende aplicarea amortizorului de risc sistemic asupra institu­ţiilor de credit pe perioada necesară pentru deru­larea studiului privind impactul evo­luţiilor legislative recente asupra situaţiei financiare şi prudenţiale a sistemului bancar, respectiv cel puţin până la data de 31 decembrie 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO