Bănci și Asigurări

Decizia guvernului pentru sprijinirea economiei în criză. Garanţii de 5 mld. lei pentru credite cu dobândă subvenţionată, rambursări de TVA de 9 mld. lei, şomajul tehnic plătit de la buget

Decizia guvernului pentru sprijinirea economiei în...

Autor: Răzvan Botea, Iulian Anghel

20.03.2020, 00:08 2806

♦ Guvernul a adoptat miercuri seară, într-o şedinţă maraton de zece ore, primul set de măsuri pentru sprijnirea economiei în faţa crizei, între măsurile cel mai bine primite de mediul de afaceri fiind decizia ca statul să plătească şomajul tehnic şi să amâne plata unor obligaţii fiscale.

Premierul Ludovic Orban a anunţat joi măsurile luate de guvern, iar datele teh­nice în privinţa garan­tării de către stat a unor împru­muturi cu dobândă subvenţionată au fost detaliate de Ministerul de Finanţe.

„Am luat nişte măsuri pe care le considerăm absolut necesare în situaţia în care ne găsim pentru a susţine angajaţii şi angajatorii care sunt afectaţi de epidemia de coronavirus”, a anunat premierul. Prin ordonanţă de urgenţă a fost majorat plafonul de garantare a creditelor pentru IMM prin intermediul Fondului de garantare. Într-o primă etapă, majorarea plafonului s-a făcut până la 5 miliarde de lei, dar ar putea ajunge până la 15 miliarde de lei.

Premierul a mai anunţat că a fost decisă rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde de lei pentru a asigura injecţii de capital către companii prin intermediul rambursării TVA. De asemenea, la rectificarea bugetară, vor fi asigurate sumele pentru decontarea concediilor medicale. „Ne-am propus să alocăm sumele de bani pentru decontarea sumelor cheltuite de angajator pentru plata concediilor medicale, astfel încât companiile să beneficieze de acest influx de capital de care au nevoie în această perioadă.”

O altă măsură anunţată este aceea de a asigura plata şomajului tehnic prin bugetul de şomaj.

Sunt vizate două tipuri de companii. Sunt sprijinite cele care au fost afectate direct de măsurile restrictive dispuse de autorităţi în situaţia de urgenţă (ho­teluri, resta­urante, cafenele, insti­tuţii de spec­tacole) şi şi-au suspendat activi­tăţile pe perioada situaţiei de urgenţă. Premierul a spus că angajaţii acestor com­panii vor beneficia de plata indem­nizaţiei  pentru şomajul tehnic, de 75% din salariul mediu brut. 

În a doua categorie sunt companiile care nu au fost afectate direct de măsuri restrictive, dar au fost afectate de epidemie. Pentru acestea, condiţia de acordare a indemnizaţiei pentru şomajul tehnic este să le fi scăzut cifra de afaceri cu minim 25%.

„Am considerat că este, pe moment, mult mai utilă măsura de a plăti acest şomaj tehnic, neobligându-i pe oameni să se ducă la serviciu şi oferindu-le posibilitatea să stea acasă şi se evite contacte sociale care ar fi putut să crească riscul de contaminare.”

Premierul a mai anunţat că a fost modificat şi Codul Penal, cu privire la infracţiunile care se petrec în contextul epidemiei de coronavirus şi s-a decis majorarea pedepselor pentru falsul în declaraţii privitor la epidemia de coronavirus.

Guvernul a mai decis să proroge termenele de achitate a unor obligaţii fiscale şi să suspende aplicarea unor sancţiuni pentru abateri financiare.

Mediul de afaceri a primit, la prima vedere, bine pachetul de măsuri, dar nu şi-a ascuns scepticismul.

Sunt măsuri foarte bune, dar pentru dimensiunea crizei pe care o traversăm ele sunt insuficiente, a rezumat Dragoş Anas­tasiu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane (AHK).

 

Ce a anunîat premierul ORBAN

♦ Am decis, prin ordonanţă de urgenţă, să majorăm plafonul de garantare a creditelor pentru IMM prin intermediul Fondului de garantare; majorarea plafonului am putut să o facem, în primă fază, cu 5 miliarde de lei. Suntem pregătiţi să majorăm acest plafon cu încă 5 miliarde dacă e necesar şi, de asemenea, dacă va fi necesar, să ne ducem până la o majorare cu 15 mld. lei a plafonului de garantare.

♦ Garantăm credite pentru investiţii şi pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobânda pentru ambele produse este subvenţionată în proporţie de sută la sută.

♦ Garanţia funcţionează pentru 90% din valoarea creditului, în cazul creditelor până într-un milion de lei  şi va fi de 80% pentru creditele de peste un milion.

♦ Asigurăm rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde de lei pentru a asigura fluxul de capital, injecţii de capital către companii.

♦ La rectificarea bugetară, asigurăm creşterea bugetului alocat pentru decontarea concediilor medicale.

♦ Pentru companiile lovite de măsurile de restricţie, asigurăm plata şomajului tehnic, plata angajaţilor care intră în şomaj tehnic din bugetul Ministerului Muncii prin intermediul ANOFM, prin bugetul de şomaj. Decizia este de a plătit din bugetul fondului de şomaj 75% din salariul brut, (cât este indemnizaţia lunară pentru perioada de şomaj tehnic), dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.

♦ Companiile care nu au fost direct lovite de măsurile restrictive impuse de guvern ar putea beneficia de această plată pentru salariaţii pe care nu îşi mai pot permite să îi plătească, cu condiţia să li se fi redus veniturile, să le fi scăzut cifra de afaceri cu un procent de minim 25%.

 

Cum şi cui îi sunt acordate garanţiile

♦ Potrivit deciziei de miercuri a guvernului , Ministerul Finanţelor va garanta până la 80% din valoarea finanţărilor acordate IMM. Valoarea maximă a creditelor/liniilor de credit pentru finanţarea capitalului de lucru acordate unui beneficiar nu poate depăşi media cheltuielilor aferente capitalului de lucru din ultimii doi ani fiscali, în limita a 5 milioane lei. Pentru creditele de investiţii, valoarea maximă a finanţării este de 10 milioane de lei.

♦ Valoarea maximă cumulată a finanţărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul acestei facilităţi este de 10 milioane lei.

♦ Pentru microîntreprinderi sau întreprinderi mici, statul va acorda garanţii pentru credite/linii de credit pentru finanţarea capitalului de lucru, exclusiv dobânzile, comisioanele şi speze bancare aferente creditului garantat de stat în procent de maximum 90%. Valoarea maximă a finanţărilor va fi de 500.000 lei pentru microîntreprinderi şi de 1 milion de lei pentru întreprinderile mici.

♦ Valoarea maximă a fiecărei finanţări acordate unui beneficiar nu poate depăşi media cheltuielilor aferente capitalului de lucru din ultimii doi ani fiscali, în limita pragurilor prevăzute anterior.

♦ Ministerul Finanţelor Publice va subvenţiona 100% din dobânzile pentru creditele ce urmează a fi garantate, atât pentru microîntreprinderi, cât şi pentru întreprinderi mici şi mijlocii.

♦ Dobânda va fi subvenţionată de la momentul acordării creditului până la data de 31 martie 2021.

♦ Acordarea subvenţiei de dobândă se menţine în anii 2021-2022, începând cu luna aprilie 2021 doar în condiţiile în care creşterea economică estimată de CNSP pentru aceşti ani se situează sub nivelul celei înregistrate în anul 2020 şi se stabileşte prin hotărâre de guvern.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO