Bănci și Asigurări

Decizia BNR ar putea duce la scumpirea creditelor in lei

28.09.2007, 18:43 20

Banca centrala a majorat de fapt dobanda de interventie pe piata in momentul in care luni a absorbit integral excedentul de lichiditate al bancilor la o dobanda fixa de 7%, chiar daca rata dobanzii de politica monetara a ramas la 7% pe an pentru a patra luna consecutiv in urma sedintei de miercuri a Consiliului de Administratie al BNR. Miscarea ar putea mari dobanzile la creditele in lei indexate la piata monetara.
Rata de politica monetara nu mai fusese in ultimele luni dobanda efectiva folosita de banca centrala in operatiunile de piata, asa ca rata nominala a putut ramane neschimbata desi rata efectiva a crescut, iar BNR nu risca sa para prea ingrijorata de presiunile inflationiste acumulate in ultima perioada.
"Efectul de dobanda de referinta al ratei de politica monetara dispare din cauza inconseceventei aratate pe piata atat de BNR, cat si de Ministerul Economiei si Finantelor, care indiscutabil dau tonul. Azi e una, maine alta. BNR ar trebui sa tina dobanda la nivelul ratei de politica monetara, dar de fapt au aparut fluctuatii mari de la o saptamana la alta, mult sub nivelul de referinta. Daca se supara Ministerul Finantelor, dintr-o data nu mai ia niciun ban de pe piata pentru ca nu-i place pretul", comenteaza Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank Romania. Analistii apreciaza ca miercuri BNR nu a facut decat sa confirme miscarea de sterilizare completa de luni prin revenirea la formula "control ferm al lichiditatii", fata de "control adecvat" in lunile precedente, care a insemnat practic operatiuni de absorbtie a lichiditatii cu dobanzi variabile, de cele mai multe ori sub rata de politica monetara.
"BNR nu a modificat dobanda de politica monetara, insa a determinat cresterea dobanzilor pe piata interbancara cu circa un sfert de punct procentual prin schimbarea manierei de absorbtie a lichiditatilor - integral si la dobanda fixa de 7%", a comentat pentru ZF Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. El apreciaza ca mesajul BNR arata ca "sunt foarte, foarte convinsi ca inflatia va ramane in tinta", ceea ce reprezinta un semnal puternic pentru piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO