Bănci și Asigurări

Decăderea gigantului: Deutsche Bank va fi eliminată din Euro Stoxx 50 Index, un indice urmărit de fonduri de investiţii de 40 de miliarde de euro

Decăderea gigantului: Deutsche Bank va fi eliminată din...

Autor: Răzvan Botea

04.09.2018, 15:32 962

Cel mai mare creditor al Germaniei, Deutsche Bank, a ieşit prima dată din Euro Stoxx 50 de la inaugurarea acestuia în 1998. Indicele adună cele mai mari companii cu cele mai multe lichidităţi din zona euro, scrie Bloomberg.

Pierderea încrederii în creditorul german, după un lung şir de scandaluri, concedieri şi mutări în conducere, a cauzat un declin puternic al capitalizării de piaţă a companiei. Deutsche Bank este pe pierdere de trei ani încoace şi mai mulţi analişti pun sub semnul întrebării strategia directorului executiv, Christian Sewing.

Acţiunile Deutsche Bank au atins apogeul în 2009, iar de atunci au pierdut 90% din valoare. Numai anul acesta au scăzut cu 37 de procente, însă la ora 11 în această dimineaţă erau pe creştere cu 0,7% la bursa din Frankfurt.

Includerea în acest tip de index a devenit foarte importantă pentru companii, într-o lume dominată de fonduri de investiţii pasive. Doar indicele Euro Stoxx 50 este în vizorul unor fonduri de investiţii care gestionează active în valoare de mai mult de 40 mld. euro. Excluderea băncii din index ar însemna că investitorii vor începe să vândă, pe măsură ce se vor orienta către noile companii incluse.

Scăderea acţiunilor sub nivelul minim pentru a fi inclus în acest index a fost în medie de 5,6% în luna dinainte de anunţ şi încă trei procente între anunţ şi retrogradarea propriu-zisă.  Marea problemă a băncilor care au decăzut din acest index a fost reputaţia.

Modificarea indexului va intra în vigoare începând cu 24 septembrie.

Banca germană este condusă acum de un german, Christian Sewing, al treilea CEO din ultimii patru ani. Sewing accelerează eforturile băncii de a se retrage de pe Wall Street, unde este necompetitivă, şi de a se concentra mai mult pe piaţa europeană. Noul şef a anunţat planuri pentru eliminarea a 7.000 de locuri de muncă. La sfârşitul anului trecut, Deutsche Bank avea 97.535 de angajaţi. În punctul de maxim, în 2010, numărul angajaţilor a fost de peste 102.000. În 2008, anul crizei, numărul angajaţilor a fost de aproape 80.500. Diferenţa spune multe despre eforturile băncii de a se extinde şi despre amploarea restructurărilor care au urmat eşecului. Sub CEO-ul anterior John Cryan, în 2016, Deutsche Bank a contemplat abisul sub presiunea unei posibile amenzi record de 14 miliarde de dolari în SUA aplicate ca pedeapsă pentru înşelăciune cu titluri financiare garantate cu ipoteci. Banca germană a fost criticată şi pedepsită şi pentru alte fapte ilegale, cum ar fi manipularea Libor. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO