Bănci și Asigurări

Dealerii tranzactioneaza speculativ, in asteptarea BNR

07.10.2004, 00:00 17

Euro a continuat sa se deprecieze si ieri, dar mai incet, fiind evaluat de Banca Nationala la 41.057 de lei, cu 37 de unitati mai putin decat in ziua precedenta. Pe de alta parte, dolarul a marcat ieri o noua apreciere, desi castigul a fost de numai opt unitati, pana la un curs de 33.457 de lei.
De altfel, inca din prima zi a saptamanii leul s-a inscris pe un trend de apreciere comparativ cu euro, in timp ce fata de dolar a inregistrat deprecieri.
Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 41.085/41.115 de lei/euro, usor peste nivelul inchiderii din ziua precedenta. La inceputul sedintei jucatorii au cumparat valuta speculativ, in speranta ca BancaCentrala va interveni ieri pe piata, pentru a impiedica o scadere a cotatiilor sub pragul de 41.000 de lei/euro. In aceste conditii, cotatiile au urcat pana la o maxima de 41.130/41.160 de lei/euro. Dupa ce nivel a fost atins, trendul s-a inversat, cotatiile coborand terptat pana la inchiderea pietei. Vanzarile de valuta s-au intensificat dupa ce a devenit evident ca banca centrala nu va interveni pe piata, jucatorii descarcandu-si rapid pozitiile. Astfel, cotatiile au coborat pana la inchiderea pietei la 41.040/41.090 de lei/euro, cu numai 20 de unitati mai jos decat nivelul din ziua anterioara. "Piata a fost destul de agitata ieri. Volumele tranzactionate au fost in crestere, alimentate de vanzarile agresive de valuta. BNR asteapta probabil o zi cu excedente pe clienti pentru a interveni, insa pana atunci cursul va continua sa scada", a apreciat un dealer.
Volumul operatiunilor intebancare a inregistrat marti o usoara revenire, ajungand la 81 de milioane de euro, dupa ce in zilele precedente scazuse sub 60 de milioane de euro. In luna septembrie volumul mediu zilnic a fost de 170 de milioane de euro. Asemenea oscilatii puternice ale volumelor tranzactionate arata ca piata valutara nu este inca matura, varfurile de tranzactionare fiind atinse numai cu ocazia interventiilor bancii centrale.
Volumul cumpararilor de la clienti a scazut din nou marti, pana la 67 de milioane de euro. Vanzarile catre clienti au scazut pana la 73 de milioane de euro, aceasta fiind a treia zi conecutiva cu deficite de valuta pe clienti, dupa ce joia trecuta s-a inregistrat un excedent record de 125 de milioane de euro. Volumul total tranzactionat martI pe piata a fost de 155 de milioane de euro.
Pe pietele internatioanle cursul a coborat ieri de la 1,2315 dolari/euro la 1,2280 dolari/euro. Moneda americana s-a apreciat in ciuda faptului ca pretul titeiului a crescut ieri pana la noi maxime istorice, de peste 50 de dolari/baril. Analistii considera ca daca va sparge pragul de rezistenta de 1,2240 dolari/euro, cursul ar putea sa scada in continuare mai agresiv.
Pe piata monetara interbancara dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat intre 18% si 18,75% pe an. Banca Nationala nu a intervenit ieri pentru a steriliza excesul de moneda din piata.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO