Bănci și Asigurări

Dealerii raman atenti la pietele valutare din regiune

05.06.2006, 00:00 10

Piata valutara locala ramane sensibila la evolutiile celorlalte monede din regiune, in timp ce jucatorii speculatori raman rezervati fata de plasamentele in economiile emergente.

BNR a calculat vineri un curs de 3,5182 lei pentru un euro, cu 1,27 bani sub nivelul din ziua precedenta. Dolarul a pierdut 1,87 bani, coborand pana la 2,7442 lei.

In piata, dealerii asteapta o reluare a tendintei de apreciere a leului pe termen mediu si lung, in timp ce pe termen scurt cursul pare sa se incadreze intr-o banda de variatie deasupra nivelului suport de 3,5 lei/euro. Evolutiile din ultima saptamana au aratat ca aprecierea euro peste 3,55 lei atrage interese de vanzare din partea jucatorilor nerezidenti. Pe de alta parte, piata nu a avut putere sa se aproprie de nivelul de 3,5 lei pentru un euro. Nivelul relativ ridicat al dobanzii de politica monetara, de 8,5% pe an, si sterilizarea completa a excesului din piata monetara fac plasamentele in lei atractive si putin riscante pentru investitorii speculatori.

In sedinta de vineri cotatiile au continuat miscarea de scadere inceputa joi. Piata s-a deschis in cotatii de 3,5160/3,5210 lei pentru un euro, sub nivelul inchiderii din ziua anterioara. Pe fondul unor volume de tranzactionare reduse, cotatiile au coborat pana la un minim al zilei de 3,5090/3,5140 lei pentru un euro. Pana la inchiderea pietei moneda unica a recuperat usor teren, incheind ziua la 3,5110/3,5160 lei.

Ultima zi a saptamanii a adus volatilitate scazuta pe toate pietele din regiune. Joi leul se apreciase, in special pe fondul vanzarilor de valuta din partea clientilor comerciali locali. Aceasta dupa ce la jumatatea saptamanii cotatiile urcasera pana spre 3,56 lei/euro, pe fondul cumpararilor de valuta din partea nerezidentilor. Atunci majoritatea monedelor de pe pietele emergente au pierdut teren in fata euro, insa miscarea a fost mai agresiva pe leu.

Desi dealerii asteapta o intarire a leului pe termen mai lung, jucatorii de pe piata la termen de la Sibiu sunt mai putin increzatori. Euro este cotat acolo la peste 3,51 lei, atat pentru sfarsitul acestei luni, cat si pentru scadenta septembrie.

Analistii se asteapta ca lunile de vara sa aduca presiune pe aprecierea leului, inclusiv datorita remiterilor din strainatate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO