Bănci și Asigurări

De unde fac băncile profit: Băncile au obţinut în 2017 venituri din dobânzi de 13,3 mld. lei. Cheltuielile, doar 2 mld. lei

De unde fac băncile profit: Băncile au obţinut în...

Autor: Claudia Medrega

21.02.2018, 00:07 2357

Veniturile nete din dobânzi, principala sursă de pro­fit a băncilor, s-au menţinut la un nivel ridicat anul tre­cut, marjele ridicate fiind în continuare o trăsătură defi­nitorie a modelului de funcţionare a sectorului bancar românesc.

Anul trecut băncile au încasat venituri din dobânzi de 13,3 mld. lei, de circa 6,5 ori mai mari faţă de cheltuielile in­stituţiilor de credit cu dobânzile plătite clienţilor, care au fost de doar 2 mld. lei, conform datelor transmise de BNR. În aceste condiţii, veniturile nete din dobânzi ar fi de 11,3 mld. lei.

Comparativ cu anul 2016, veniturile din dobânzi ale băncilor au scăzut cu aproape 1,3%, în timp ce ajustarea cheltuielilor cu dobânzile a fost consistentă, de 21,4%.

Veniturile din activitatea de creditare reprezintă principala sursă de câştig pentru bănci, mare parte din veniturile totale venind din dobânzi.

Însă, şi comisioanele sunt o componentă importantă în structura veniturilor băncilor. Veniturile nete din comisioane ale băncilor erau la sfârşitul anului 2017 de 3,9 mld. lei, în creştere cu 2% faţă de 2016.

În urma încasării unor venituri consistente din dobânzi şi comisioane, sistemul bancar a reuşit să obţină anul trecut un profit net record de peste 5 mld. lei. Profitul operaţional a fost de 8,6 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO