Bănci și Asigurări

De trei luni creditarea privată creşte cu peste 5%. Septembrie este cea mai bună lună din acest an

De trei luni creditarea privată creşte cu peste 5%....

Autor: Anelis Baciu

25.10.2017, 00:07 493

Bancherii sunt mai fericiţi: După o perioadă de cvasistag­nare în anii anteriori, cre­ditarea companiilor a accelerat semnificativ în ultimele luni.

Creditarea privată pentru populaţie şi companii a bifat în luna septembrie cea mai mare creştere din acest an, de 7,3%, stocul total de credite ajungând la 232,7 miliarde de lei, potrivit datelor BNR.

Septembrie este a treia lună consecutivă în care creditarea privată creşte cu mai mult de 5%. Mai mult, accelerarea creditării a devenit mai puternică în ultimele luni. Spre comparaţie, în august creditul privat a crescut cu 6,5%, în timp ce în iulie avansul a fost de 5,5%.

„Creditarea populaţiei a fost foarte probabil susţi­nută în principal de creşterea veniturilor gospodăriilor şi de intensificarea competiţiei dintre bănci. E posibil să fi avut un rol şi grăbirea deciziei gospodăriilor de a contracta un credit în anticiparea unei înăspriri în lunile ur­mătoare a condiţiilor de creditare, ţinând cont de sem­nalele venite în acest sens dinspre BNR. Cât priveşte cre­ditarea companiilor, după o perioadă de cvasistag­nare în anii an­teriori, aceasta s-a remarcat printr-o accelerare semni­fi­ca­tivă în ultimele luni“, a explicat Horia Braun, economist-şef al BCR.

Bancherii au început să dea drumul mai susţinut la creditare începând cu luna iunie, când ritmul de creştere al finanţărilor a depăşit 4%. Anterior, stocul împru­muturilor avansa într-un ritm de 2-3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO