Bănci și Asigurări

De la spa, paintball şi apă de izvor la şcoli bilingve şi subvenţii pentru chirie, atuurile oraşelor europene în cursa pentru Autoritatea Bancară Europeană

Vedere dintr-un birou din sediul de la Londra al Autorităţii Bancare Europene

Vedere dintr-un birou din sediul de la Londra al Autorităţii Bancare Europene

Autor: Bogdan Cojocaru

03.08.2017, 00:05 348

Pentru a fi alese ca gazdă după Brexit pentru mult râvnita Autoritate Bancară Europeană (EBA) cu ai săi 189 de angajaţi, opt oraşe euro­pene îşi expun atracţiile, unele chiar ciudate, va­riind de la servicii de spa în Praga la paintball în Varş­o­via.

Propunerile conţin şi „cărţi“ mai previzibile. Frank­­­­furt, oraşul gazdă al Deutsche Bank, mizează pe sta­tutul de centrul financiar al Germaniei, cea mai mare eco­­nomie europeană, scrie Bloomberg.

În acest oraş îşi au deja sediul Banca Centrală Europeană, autoritatea de supraveghere în sectorul asigurărilor şi Mecanismul Unic de Supraveghere, instituţie din cadrul BCE.

De asemenea, în ultimele săptămâni  Frank­furtul, considerat candidatul cu prima şansă, a deve­ni­t principala ţintă pentru circa 20 de bănci care pleacă din Marea Britanie pentru a se adă­posti de Brexit.

Oraşul nemţesc nu se mulţumeşte să se laude doar cu statutul de centru financiar şi ţine să se ştie că are „unităţi de spa şi staţiuni, circuite pentru bicicletă, peisaje frumoase şi terenuri de golf“.

Bruxelles, considerat de unii o soluţie de compromis, promite „sinergii fără număr“ cu instituţiile UE care-şi au sediul acolo, inclusiv Comisia Europeană. Pentru a atrage EBA, condusă de italianul Andrea Enria, Praga scoate în faţă „o comunitate italiană semni­fi­ca­tivă“ şi şcoli bi­lingve pen­tru copii. Pe lângă vasta sa moş­tenire muzicală, Viena a ales să-şi laude „apa de izvor din munţi de cea mai bună calitate“ care curge la robinet şi faptul că este „sin­gura ca­pitală mare cu o in­dus­trie a vinului semn­i­fi­ca­tivă“. Parisul, un alt concurent cu greutate, promite „un tur de explorare de două zile“ a regiunii „pen­tru toţi membrii personalului şi pentru familiile lor“ în plus faţă de beneficiile vecinătăţii cu Londra.

Dublin, o destinaţie pentru unii bancheri care pleacă din Londra, se promovează ca alternativă unde se vorbeşte engleza, unde legăturile cu ţara şi familia nu sunt perturbate.

La fel ca Viena, oraşul irlandez se laudă cu apă bună din abundenţă, dar şi cu 81 de plaje care au primit „prestigiosul strag albastru pentru excelenţă în calitatea apei“. Făcând aluzie la smogul londonez, oferta Dublinului promovează calitatea unui aer „proaspăt“. La capitolul bani, oraşul propune ajutor pentru chirii de până la 13,5 milioane de euro.

Varşovia, capitala unei ţări conduse de un guvern ajuns la cuţite cu Comisia Europeană, iese înainte cu o imagine copleşitoare, cu spaţii de birou într-o clădire cu o „culoare verde“ care o deosebeşte de cladirile vecine şi cu diferitele atracţii ale oraşului, cum ar fi „pârtii de schi pentru toate sezoanele“  şi „numeroase grajduri de cai“. Praga, pe lângă comunitatea italiană, plusează cu acces gratuit nelimitat la o serie de atracţii culturale, inclusiv la Muzeul Poliţiei şi la gradina zoologică. Ofertele vor fi evaluate de CE până la sfârşitul lunii septembrie, iar o decizie va fi luată în noiembrie de cele 27 de ţări care vor rămâne în UE după Brexit.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO