Bănci și Asigurări

De ce un preţ mediu de referinţă pentru daunele materiale nu a fost niciodată posibil să fie introdus în România pe piaţa RCA?

De ce un preţ mediu de referinţă pentru daunele...

Autor: Mircea Nica

30.01.2021, 14:01 184

În orice altă ţară din Uniunea Euro­pea­nă şi în Rusia există un preţ al dau­ne­lor medii pentru daunele materiale în care se soluţionează prejudiciile, dar în Ro­mânia, această soluţie nu a fost aleasă, a spus Georgi Markov, director general adjunct al Euroins Group, în cadrul unei con­ferinţe de profil.

♦ Georgi Markov, Euroins: Doar în Marea Britanie, din cate ştiu eu, nu există o daună medie de referinţă în care se rezolvă decontarea directă materială ♦ Cristian Roşu, ASF: Nu am folosit această dauna medie pentru că este mai mult decât evident că nu am vrut să introducem elemente noi care să aducă disfuncţii între asigurători.

În orice altă ţară din Uniunea Euro­pea­nă şi în Rusia există un preţ al dau­ne­lor medii pentru daunele materiale în care se soluţionează prejudiciile, dar în Ro­mânia, această soluţie nu a fost aleasă, a spus Georgi Markov, director general adjunct al Euroins Group, în cadrul unei con­ferinţe de profil.

„În Italia, circa 80% din firmele de asigurare care se ocupă cu RCA au schimbat sistemele core de IT pentru că de­con­tarea di­rec­tă în­seam­nă un mod com­plet dife­rit de soluţio­na­re a dau­nelor. În orice altă ţară din Uniunea Europeană şi în Rusia există un preţ al dau­nelor medii pentru daunele mate­ria­le în care se soluţionează prejudiciile şi între­barea mea este de ce un astfel de mod, cu un preţ mediu pentru daunele materiale, nu a fost ales şi în România“, a spus Georgi Markov.

El a mai explicat că doar în Marea Bri­tanie nu există un preţ al daunei medii de referinţă în care se rezolvă de­con­tarea directă materială, iar acolo nu func­ţionează prea bine decontarea directă.

„În Grecia de exemplu, dauna medie este la un nivel de 850 euro, în Franţa este 1.200 de euro şi în România variază foarte mult nivelul de la o companie de asigurare la alta timpul în care se rezolvă o daună de regres“, a mai spus Georgi Markov.

Ca răspuns la soluţia de a introduce un preţ mediu pentru daunele mate­riale, Cristian Roşu, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), susţine că situaţia României nu se compară cu cea a Greciei.

„Am tot auzit în ultima vreme din partea Euroins despre decontarea din Grecia. Întrebarea mea retorică este dacă cele 9 milioane de maşini din Româ­nia se potrivesc ca mod de circulaţie cu si­tua­ţia din Grecia? Oare cei 850 de euro sunt decontabili. În baza decontarii direc­te la valori prestabilite nu se mai ana­li­zează dosarul de această valoare. Orice su­mă mai mică se plăteşte la valoarea me­die decontabilă. Dacă am o daună de 100 de euro, tot 850 de euro plătesc pen­tru a rămâne în aceeaşi temă. Oare sun­tem în această situaţie în România?“, susţine Cristian Roşu.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO