Bănci și Asigurări

De ce recesiunea mondială ar putea dura vreme îndelungată. Kenneth Rogoff, economist Harvard: „Aceasta ar putea fi mama tuturor crizelor financiare“

De ce recesiunea mondială ar putea dura vreme...

Autor: Catalina Apostoiu

03.04.2020, 18:20 2234

Teama este în creştere că declinul economic înregistrat la nivel mondial ar putea fi unul deosebit de profund şi de durată, recuperarea fiind limitată de nesiguranţa continuă, scrie The New York Times.

Lumea este aproape sigur prinsă într-o recesiune devastatoare generată de pandemia de coronavirus. Acum, temerile sunt în creştere că criza ar putea fi mult mai profundă şi mai de durată decât se estima anterior în condiţiile în care guvernele îşi intensifică restricţiile impuse sectorului de business, iar virusul reconfigurează însuşi conceptul de spaţiu public, împiedicând creşterea economică bazată pe consum.

Oprirea abruptă a activităţii coomerciale riscă să genereze o suferinţă economică atât de profundă şi de durată în toate regiunile lumii simultan, încât redresarea ar putea dura ani. Pierderile suferite de companii, multe deja saturate de datorii, riscă să işte o criză financiară de proporţii cataclismice.

„Totul se profilează deja drept cel mai profund plonjon al economiei mondiale din ultimii peste 100 de ani“, arată Kenneth Rogoff, economist Harvard. „Totul depinde de cât va dura, dar dacă va dura mult, va fi cu siguranţă mama tuturor crizelor financiare. “

Investitorii sunt încă optimişti: recesiunea va fi dureroasă, dar de scurtă durată, făcând loc unei redresări robuste în acest an.

Însă chiar după ce virusul va fi învins, iar nimeni nu ştie cu adevărat când se va întâmpla acest lucru, lumea de după va fi probabil sufocată de probleme.

Falimentele nenumărate ar putea lăsa industria slăbită.

Gospodăriile ar putea rămâne agitate şi să ocolească riscurile. Unele măsuri de distanţare socială ar putea fi menţinute pe perioadă nedefinită. Dacă neliniştea va persista, iar oamenii vor ezita să cheltuiască, expansiunea va fi limitată.

Sentimentul de alarmă este sporit de faptul că toate regiunile locuite ale globului întâmpină acum probleme.

Unii economişti susţin în continuare că această criză este una temporară, însă acest lucru depinde de gradul de eficacitate al pachetelor de susţinere lansate de guverne, lucru nesigur. Într-un şoc economic tipic, guvernele încearcă să încurajeze oamenii să iasă şi să cheltuiască. În această criză, însă, autorităţile cer oamenilor să rămână în case.

În cea mai optimistă abordare, criza este deja pe cale să fie soluţionată. China îşi revine treptat. Dacă fabricile chineze revin la viaţă, efectul se va resimţi la nivelul cererii globale. Dar industria chineză nu este imună la realitatea globală. Consumatorii chinezi sunt o forţă din ce în ce mai puternică, dar nu pot declanşa o redresare completă. Dacă americanii se confruntă în continuare cu pandemia, dacă Africa de Sud nu se poate împrumuta de pe pieţele internaţionale şi dacă Europa este în recesiune, apetitul pentru produse chineze va fi în continuare limitat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO