Bănci și Asigurări

De ce creşte cursul? Horia Braun, economistul-şef al BCR: Investitorii cer o primă de risc mai mare pentru că au crescut incertitudinile, iar apariţia taxei bancare a contribuit la acest lucru

Horia Braun, economistul-şef al BCR

Horia Braun, economistul-şef al BCR

Autor: Cristina Bellu

24.01.2019, 15:15 697

Horia Braun, economistul-şef al BCR, spune că deprecierea leului din ultimele zile a fost influenţată şi de faptul că investitorii cer o primă de risc mai mare pentru că incertitudinile au crescut semnificativ de la finalul anului trecut, iar apariţia taxei bancare a contribuit la acest lucru.

“E clară după părerea mea subperformanţa leului de la anunţul măsurilor guvernamantale, acesta pierzând în valoare cu circa 2,4% faţă de alte monede din regiune care au fost stabile sau chiar s-au întărit din 18 decembrie (cum ar fi forintul maghiar). Asta nu înseamnă însă că asistăm neaparat la un atac speculativ. Piaţa valutară nu are o adâncime şi lichiditate foarte mare, deci e posibil ca mişcările cursului să reflecte câteva tranzacţii în sume mai mari.”, explică  Horia Braun.

El precizează că ar înţelege însă de ce investitori de calibru s-ar uita mai sceptic la activele româneşti, cerând o primă de risc suplimentară pentru că incertitudinile au crescut semnificativ din decembrie 2018 încoace. “Mai ales pe fondul taxării sistemului bancar şi al modificărilor impuse administrării fondurilor de pensii private, fiindcă vorbim aici de cei mai mari investitori locali de pe piaţa de titluri de stat locale, respectiv în cazul fondurilor de pensii, şi de cei mai mari investitori locali de pe bursa de la Bucureşti.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO