Bănci și Asigurări

Daunele mai mici au lăsat loc pentru un profit de 26 mil. euro la VIG

Daunele mai mici au lăsat loc pentru un profit de 26 mil. euro la VIG

Autor: Liviu Chiru

09.11.2010, 23:49 28

Asigurătorul austriac Vienna Insurance Group, care controleazăpe plan local companiile Omniasig, Asirom, BCR Asigurări şi BCRAsigurări de Viaţă, a raportat pe primele nouă luni un profit brutde 25,9 milioane de euro din operaţiunile derulate în România, încreştere cu 56% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterease datorează în principal scăderii daunelor plătite.

Doar în trimestrul al treilea profitul brut a fost de 11,6 mil.euro, faţă de un câştig de 14,3 mil. euro, raportat pe primele şaseluni ale anului.

Creşterea profitului a avut loc în condiţiile în care primelebrute subscrise de grup în România au scăzut cu 13% faţă deperioada similară a anului trecut, la 396 de milioane de euro.

Totuşi, grupul a reuşit să îşi reducă cheltuielile operaţionaleşi daunele plătite pe plan local într-un ritm mai rapid decât celîn care au scăzut veniturile. Astfel, pe primele nouă luni, VIG araportat venituri de 415,7 milioane de euro, în scădere cu 12% faţăde perioada similară din 2009.

În schimb, cheltuielile totale au scăzut cu 15%, până la 390mil. euro. Daunele plătite au coborât cu 18%, la 262 de milioane deeuro, în timp ce cheltuielile operaţionale au fost reduse cu 12%,la 113 mil. euro.

Profitul brut obţinut în România ajunge astfel să fieconsiderabil mai mare decât cel obţinut în Polonia, de 19,5milioane de euro, şi apropiat de cel realizat în Slovacia (29 mil.euro), deşi pe cele două pieţe primele brute subscrise în nouă luniau fost considerabil mai mari, cu 35% şi respectiv 20%. Situaţiaeste dată de diferenţele şi mai mari în privinţa daunelor plătitepe aceste pieţe.

"În România s-a înregistrat o scădere a ponderii daunelor cu9,8% reflectând tarifele mai mari pe segmentul auto, introducereade franşize şi de efectul cursului de schimb", potrivit raportuluipublicat de VIG la Viena. Astfel, ponderea daunelor în primelesubscrise a coborât la 68% în primele nouă luni din 2010, de la77,8%, în perioada similară din 2009.

Distribuţia prin bancă a susţinut vânzările

VIG a raportat o scădere cu aproape 18% a primelor brutesubscrise pe segmentul de asigurări generale, până la 326,5milioane de euro. Scăderea a fost determinată de majorareatarifelor percepute, dar şi de evoluţia slabă a pieţei auto îngeneral, potrivit raportului grupului. În schimb, asigurările deviaţă au contrabalansat parţial această scădere. Poliţele de viaţăau înregistrat o creştere cu 17,5%, până la 70,1 milioane deeuro.

"În România, distribuţia prin canalul bancar a urcat cu 36,7%",potrivit raportului VIG. Creşterea a fost realizată de BCRAsigurări de Viaţă, care îşi vinde produsele de tip unit-linked şiindex-linked pentru clientela VIP a BCR, cea mai mare bancă localădupă active, cu circa 4 milioane de clienţi. Astfel, BCR Asigurăride Viaţă a reuşit la numai cinci ani de la înfiinţare să seinstaleze pe poziţia a doua în topul jucătorilor de profil, dupăING Asigurări de Viaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO