Bănci și Asigurări

Datornicii "uita" sa plateasca ratele la creditele in lei

16.08.2007, 20:00 15

Restantele la creditele in lei contractate de clientii persoane fizice au urcat numai in luna iunie cu aproape 20 de milioane de lei, pana la 373 de milioane de lei (119 milioane de euro), arata datele BNR.
In schimb, clientii sunt mult mai atenti la plata ratelor la creditele in euro. Restantele aparute la aceste credite au inregistrat o crestere marginala in iunie, cu putin peste 1%, pana la 17,3 milioane de euro (54,23 milioane de lei), fata de o majorare cu peste 5% in cazul restantelor la imprumuturile in lei. In cazul creditelor in dolari restantele au continuat sa scada, ajungand la 1,7 milioane de lei (0,5 mil. euro). Cei care au contractat credite in euro au beneficiat de la inceputul anului de aprecierea puternica a cursului, astfel ca rata la credit, exprimata in lei, a fost tot mai mica.
Aprecierea cursului influenteaza si statistica BNR, in conditiile in care restantele la creditele in euro sunt exprimate in lei. Astfel, calculate in euro, restantele au crescut mai repede.
Intre aprilie si iunie restantele la creditele in euro au crescut cu 7,5% (exprimate in lei), insa daca se calculeaza pentru soldul in euro, majorarea a fost cu 14%. O dinamica similara au avut si creditele in lei, care au crescut tot cu 14% in acest interval. Comparativ cu sfarsitul anului trecut restantele la creditele in lei au urcat cu 54%, in timp ce la creditele in euro cresterea a fost de 79% (exprimata in euro). Dinamica restantelor la creditele in euro este influentata si de baza de comparatie mai mica.
De altfel, incepand din luna aprilie, BNR nu mai colecteaza informatii privind restantele persoanelor fizice fata de banci prin organismul sau specializat (Centrala Riscurilor Bancare), ci le preia de la Biroul de Credit. Astfel, incepand din aprilie datele reflecta restantele acumulate de clienti la toate creditele, fara sa mai fie impus plafonul de expunere de 20.000 de lei. Astfel, datele nu sunt pe deplin comparabile cu cele publicate anterior de BNR. La sfarsitul lui iunie restantele totale acumulate de clientii persoane fizice erau de aproape 430 mil. lei (137,2 milioane de euro), marcand o crestere cu 13%, in lei, fata de aprilie. Comparativ cu sfarsitul anului trecut, restantele marcheaza o expansiune cu 54%.
La jumatatea anului restantele la creditele in lei reprezentau 87% din total. Ponderea leului in structura restantelor este sensibil mai mare decat la credite, unde reprezinta 57% din total.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO