Bănci și Asigurări

Datoria externă totală a băncilor a continuat să scadă, coborând în septembrie la 7,3 mld. euro. Faţă de 2019 au scăzut şi liniile de finanţare ale băncilor pe termen scurt şi cele pe termen lung

♦ Şi datoria externă a companiilor a scăzut faţă de 2019, în timp ce datoria externă a statului tot creşte ♦ Datoria externă pe termen lung a băncilor a coborât după 9 luni din 2020 la 3,65 mld. euro, cu 14,2% sub 9 luni din 2019 ♦ Datoria externă pe termen scurt a băncilor s-a ajustat cu 1,6% faţă de 9 luni din 2019, până la 3,66 mld. euro.

Datoria externă a băncilor - care include liniile de finanţa­re pe termen scurt şi pe ter­men lung acordate subsi­diarelor locale de către băncile-mamă - s-a diminuat cu 662,7 mil. euro în ultimul an, respectiv cu 8,3%, coborând după primele nouă luni din 2020 până la 7,3 mld. euro, potrivit datelor BNR.

Comparativ cu nivelul de la sfârşitul anului 2019, declinul datoriei externe totale a băncilor a fost de peste 533,2 mil. euro, respectiv de 6,8%.

Datoria externă a instituţiilor de credit con­tinuă să scadă pe fondul procesului de dezintermediere bancară, aflat încă în desfăşurare, dar cu un ritm mai temperat. Dimi­nuarea datoriei externe a băncilor a fost deter­minată în ultimul an atât de reducerea expu­nerilor pe termen lung, cât şi de ajus­tarea liniilor de finanţare cu scadenţe scurte.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.