Bănci și Asigurări

Datoria externă: statul acoperă retragerea finanţărilor băncilor-mamă. Datoria externă a băncilor şi companiilor scade, în timp ce datoria statului creşte

Datoria externă a băncilor - care include liniile de finan­ţa­re pe termen scurt şi pe termen lung acordate subsidiarelor lo­cale de către băncile-mamă - s-a diminuat cu 590,5 mil. euro în ulti­mul an, respectiv cu 7,4%, coborând la sfârşitului primului semestru (S1) până la 7,36 mld. euro, potrivit datelor BNR.

Procesul de dezintermediere bancară continuă, dar cu un ritm mai temperat.

Diminuarea datoriei externe a băncilor a fost determinată în ultimul an atât de reducerea expunerilor pe termen lung, cât şi pe termen scurt. Faţă de vârful de 25 mld. euro atins de datoria externă totală a băncilor în decembrie 2008, ajustarea depăşeşte 70%. Creşterea depozitelor atrase de bănci de pe plan local le-a ajutat să-şi reducă dependenţa de finanţarea externă de la băncile-mamă.

În timp ce băncile străine, care au afaceri în România, şi-au redus expunerile în ultimii ani, statul s-a împrumutat prin emisiunile de euroobligaţiuni de la investitori din toată lumea, mulţi fără afaceri în România.

Astfel, la bănci şi la companii datoria externă a scăzut, dar în cazul administraţiei publice datoria externă s-a majorat cu 19,3% faţă de S1/2019, respectiv cu 7,4 mld. euro, până la 45,6 mld. euro, îndatorarea fiind în special pe termen lung.

Ministerul Finanţelor a împrumutat în ianuarie 3 mld. euro prin euroobligaţiuni, iar în luna mai a luat încă 3,3 mld. euro de pe pieţele externe.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.