Bănci și Asigurări

Datoria externă: statul acoperă retragerea finanţărilor băncilor-mamă. Datoria externă a băncilor şi companiilor scade, în timp ce datoria statului creşte

Datoria externă: statul acoperă retragerea...

Autor: Claudia Medrega

27.10.2020, 00:07 1256

Datoria externă a băncilor - care include liniile de finan­ţa­re pe termen scurt şi pe termen lung acordate subsidiarelor lo­cale de către băncile-mamă - s-a diminuat cu 590,5 mil. euro în ulti­mul an, respectiv cu 7,4%, coborând la sfârşitului primului semestru (S1) până la 7,36 mld. euro, potrivit datelor BNR.

Procesul de dezintermediere bancară continuă, dar cu un ritm mai temperat.

Diminuarea datoriei externe a băncilor a fost determinată în ultimul an atât de reducerea expunerilor pe termen lung, cât şi pe termen scurt. Faţă de vârful de 25 mld. euro atins de datoria externă totală a băncilor în decembrie 2008, ajustarea depăşeşte 70%. Creşterea depozitelor atrase de bănci de pe plan local le-a ajutat să-şi reducă dependenţa de finanţarea externă de la băncile-mamă.

În timp ce băncile străine, care au afaceri în România, şi-au redus expunerile în ultimii ani, statul s-a împrumutat prin emisiunile de euroobligaţiuni de la investitori din toată lumea, mulţi fără afaceri în România.

Astfel, la bănci şi la companii datoria externă a scăzut, dar în cazul administraţiei publice datoria externă s-a majorat cu 19,3% faţă de S1/2019, respectiv cu 7,4 mld. euro, până la 45,6 mld. euro, îndatorarea fiind în special pe termen lung.

Ministerul Finanţelor a împrumutat în ianuarie 3 mld. euro prin euroobligaţiuni, iar în luna mai a luat încă 3,3 mld. euro de pe pieţele externe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO