Bănci și Asigurări

Datoria externa creste, mai mult in contul statului

29.10.2002, 00:00 19

 




Ponderea datoriei externe contractate de firme private a fost in usoara scadere in primele opt luni ale acestui an fata de perioada similara din 2001, reprezentand aproape 34% din total.
Aceasta in conditiile in care trei mari companii cu capital de stat se pregatesc sa stranga de pe pietele internationale peste 400 milioane de dolari pana la sfarsitul anului, insa fara garantii guvernamentale.
La sfarsitul lunii august datoria externa a Romaniei pe termen mediu si lung crescuse la peste 13,2 miliarde de dolari, cu 12,2% fata de sfarsitul anului trecut. Peste 66% o reprezinta imprumuturile statului si ale firmelor de stat, precum si datoria garantata cu garantii guvernamentale. La 31 decembrie 2001 datoria externa publica si public garantata detinea o pondere de 65,6% din totalul datoriei.
Imprumuturile statului si ale companiilor cu capital de stat insumau la 31 august peste 5,7 miliarde de dolari, in timp ce datoria garantata de stat se ridica la 2,9 miliarde de dolari.
In primele opt luni ale anului datoria privata externa a crescut cu aproape 11%, insumand aproape 4,5 miliarde de dolari, fata de patru miliarde in decembrie 2001.
In contul datoriei publice externe Banca Nationala a facut plati de 699 milioane de dolari in perioada ianuarie-august 2002. Cu ceva mai putin a platit in contul datoriei public garantate. Serviciul datoriei private s-a ridicat la 558 milioane de dolari, ceea ce a condus la un total de plati de 1,8 miliarde de dolari.
Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu si lung, respectiv raportul dintre serviciul datoriei externe, cumulat de la inceputul anului, si exportul cumulat de bunuri si servicii, se ridica la sfarsitul lunii august la 21,3%, fata de 18,4% la sfarsitul anului trecut. Deteriorarea raportului a avut loc in conditiile in care exporturile au inregistrat o rata de crestere de peste 13% in peiroada respectiva.
In schimb gradul de acoperire a importurilor prin rezerva valutara a bancii centrale, determinat ca raport intre rezerva valutara la sfarsitul perioadei si importurl mediu de bunuri si servicii din perioada respectiva, a crescut la 4,6 luni de import, fata de 3,9 luni de importuri la sfarsitul anului trecut. La sfarsitul lunii august rezerva valutara a Bancii Nationale crescuse la 5,5 miliarde de dolari. Intre timp a depasit insa 5,6 miliarde de dolari, ceea ce va insemna cel putin mentinerea acestui nivel de acoperire a importurilor.
Cu toata cresterea din acest an, ponderea datoriei externe in Produsul Intern Brut ramane inca scazuta comparativ cu situatia altor tari din Europa Centrala si de Est. De altfel, potrivit prognozelor din programul national de preaderare la Uniunea Europeana anul viitor datoria externa totala ar urma sa ajunga la 13,850 miliarde de dolari, pentru ca in 2004 sa urce la 15 miliarde de dolari. Analistii economici iau insa in calcul problemele pe care le poate ridica sustenabilitatea pe termen lung a unei datorii externe in crestere, respectiv pragurile-limita in care ar trebui sa se incadreze variabile macroeconomice precum precum rata economisirii, rata investitiilor, rata dobanzii sau ritmul cresterii PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO