Bănci și Asigurări

Danila: privatizarea BCR este in grafic

14.08.2003, 00:00 24



Privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR) se inscrie in graficul prevazut, in conditiile in care International Financial Corporation si BERD au finalizat procesul de analiza financiara, a afirmat ieri Nicolae Danila, presedintele BCR.



"Analiza IFC si BERD s-a terminat, mai precis partea de due-dilligence. Urmeaza schimburi de proiecte si aranjamente intre partea romana si cei doi investitori", a precizat Danila.



El a aratat ca procesul de analiza financiara "a fost foarte dur", fiind pentru a treia oara cand banca a trebuit sa pregateasca documentatia necesara, dat fiind faptul ca intre timp activitatea acesteia s-a extins, iar "analiza a devenit din ce in ce mai complexa"



Nicolae Danila si-a reiterat convingerea ca procesul de privatizare se va incheia “in timpul optim", conform agendei de privatizare.#leadend#



Expertii BERD si cei ai IFC au finalizat, la inceputul lunii iunie, analiza informatiilor din camera de date a BCR, in vederea inceperii negocierilor pentru cumpararea pachetului de 25% din capitalul bancii.



Privatizarea BCR se va realiza prin vanzarea a 25% plus doua actiuni din capitalul social catre investitorii institutionali BERD si IFC, din cota corespunzatoare a actiunilor statului gestionate de Autoritatea pentru Privatizare.



Actiunile vor fi vandute prin negociere directa, fara selectie de oferte.



Un pachet majoritar de cel putin 51% din capitalul social total al BCR urmeaza sa fie vandut, prin negociere, cu selectie de oferte, catre un investitor strategic, institutie financiar-bancara internationala reputata sau catre un grup de investitori strategici din care sa faca parte cel putin o institutie financiar-bancara internationala reputata.



Pretul minim de vanzare pentru o actiune din pachetul majoritar de actiuni nu va putea fi mai mic decat cel pentru o actiune platit pentru rascumpararea totala sau partiala a actiunilor vandute catre BERD si IFC.



Un alt pachet de pana la 8% din capitalul social total al BCR va fi vandut, prin negociere directa, fara selectie de oferte, Asociatiei Salariatilor Bancii Comerciale Romane, constituita din membrii Consiliului de Administratie, salariati si pensionari cu ultimul loc de munca la BCR, la un pret pe actiune care nu va putea fi mai mic decat valoarea nominala a unei actiuni, respectiv 10.000 lei/ actiune.



Astfel, procedeul de privatizare a BCR va consta in vanzarea actiunilor statului gestionate de APAPS, reprezentand 69,8% din capitalul social al bancii, catre persoane fizice sau juridice, cu plata integrala in numerar.



BCR este cea mai mare banca romaneasca, cu o cota de piata de peste 30%. in primul semestru banca a raportat un profit net de 75 milioane de dolari, in scadere fata de 97 milioane de dolari in perioada similara a anului precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO