Bănci și Asigurări

Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal şi consilier la BNR: Digitalizarea a favorizat fenomenul de creştere a crypto-activelor

Daniel Dăianu

Daniel Dăianu

Autor: Mircea Nica

22.07.2021, 00:05 221

Crypto-activele, o formă de active digitale care utilizează teh­nologia blockchain, au prins un avânt semnificativ după criza financiară din 2008, numărul lor ajungând la circa 11.000, iar digi­ta­lizarea a favorizat acest fenomen de creş­te­re, sus­ţine Daniel Dăianu, pre­şedin­tele Con­si­liului Fiscal şi consilier al BNR, într-o opinie.

„Nu digitalizarea în industria finan­cia­ră va dicta dinamica influ­en­ţe­lor glo­bale, ci pute­rea eco­nomică şi tehno­lo­gică, per­for­man­te unei societăţi din toate punc­te­le de vedere.“, este de părere Daniel Dăianu.

El aminteşte că statele unde este privită cu nonşalanţă funcţionarea crypto-activelor au instituţii slabe, sunt puternic dolarizate, iar unele au clar profil de paradisuri fiscale.

„Fiindcă volatilitatea crypto-activelor este extremă au apărut stablecoins, care se bizuie pe monede emise de bănci centrale şi active financiare percepute ca relativ stabile. Stablecoins pot fi considerate variante sintetice ale crypto-activelor, care urmăresc o stabilizare a cotaţiilor lor. Ironia este că activele financiare dorite ca alternative la monedele emise de bănci centrale se raportează valoric tot la dolar sau la euro“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO