Bănci și Asigurări

Daniel Dăianu, Consiliul Fiscal: O stimulare a inflaţiei pentru a face corecţii ar fi periculoasă, am risca pierderea încrederii în leu, destabilizarea economiei.

Daniel Dăianu, Consiliul Fiscal: O stimulare a...

Autor: Mircea Nica

20.02.2020, 17:01 187

Bugetul nu are o trăire de sine stătătoare şi o politică trebuie judecată împreună cu toate politicile macroeconomice. Bugetul rămâne o problemă mare nerezolvată şi avem nevoie de măsuri credibile şi consecvenţă care depinde de cât de corecte sunt acestea, a spus Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal în cadrul conferinţei Piaţa Financiară.

“Nu poţi vorbi de un buget 2020 fără a discuta bugetul din 2021, având în vedere legatura ombilicală. Avem o subestimare a cheltuielilor cu achiziţiile 0,2- 0,25% din PIB. În ceea ce priveşte analiza premizelor macro, aici noi am fost mai moderaţi decât ipotezele care au venit de la comisia de prognoză. Acomodarea presiunilor prin colectare mai bună în 2020 şi 2021 şi scăderea altor cheltuieli este o ipoteză eroică, dar eu nu o văd posibilă.”

Preşedintele Consiliului Fiscal a explicat în continuare că o stimulare a inflaţiei pentru a face corecţii ar fi periculoasă şI România ar risca pierderea încrederii în leu, şi o destabilizare a economiei, iar politica monetară nu poate compensa un derapaj bugetar.

Diminuarea ratelor de politică monetară când bugetul are deficite mari nu este posibilă. Astfel, numai după ce execuţia bugetară va dovedi o corecţie, atunci se poate imagina o relaxare.

“Problema mare a bugetului este încă nerezolvată. Este falsă teza că aceste corecţii înseamnă austeritate. Nu trebuie să dai întratât ca să iei mai mult pe viitor. Trebuie evitat ce s-a întamplat în 2009-2012“, a spus Daniel Dăianu.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO