Bănci și Asigurări

Danemarca îi arată lumii care sunt efectele secundare asupra economiei reale ale dobânzilor negative, la care Trump râvneşte

„Pentru restul Europei şi BCE este perfect pentru că pot lăsa Danemarca să afle toate consecinţele şi mai apoi pot vedea ce ar trebui să decidă.“

În ţara cu cea mai îndelungată istorie a dobânzilor negative, o bancă comercială tocmai a decis să împartă costurile politicii monetare cu cel mai mare grup de clienţi de retail de până acum, scrie Bloomberg.

Jyske Bank, care a stârnit recent rumoare după ce a oferit primul credit ipotecar pe 10 ani la dobânzi negative, a anunţat că nu are de ales decât să impună astfel de dobânzi unui număr şi mai mare de deponenţi de retail după ce banca cen­trală daneză şi-a redus dobânda de referinţă la minus 0,75%.

Analiştii au remarcat cu promptitudine că acest pas va ajuta ca politica băncii centrale să aibă impact asupra economiei generale. A doua mare bancă a Danemarcei a anunţat că va impune o dobândă de minus 0,75% tuturor clienţilor privaţi cu depozite de 750.000 de coroane (111.000 $) sau mai mult. Jyske plănuise deja să treacă costul dobânzilor negative asupra unora dintre cei mai bogaţi clienţi de retail ai săi, dar limitase grupul de clienţi expuşi la această politică la cei cu cel puţin 7,5 milioane de coroane.

„Jyske a făcut primul pas. Toată lumea vorbea despre asta, însă nimeni nu a îndrăznit să-şi asume costul de a fi un pionier.“

Şi alte bănci au sugerat că vor urma exemplul Jyske, iar economiştii spun că acest pas marchează un punct de turnură în felul în care politica monetară va fi resimţită la nivelul economiei. Jan Storup Nielsen, analist la Nordea, admite că multe consecinţe până acum necunoscute ale dobânzilor negative se vor materializa în lumea reală.

„Pentru restul Europei şi BCE este perfect pentru că pot lăsa Danemarca să afle toate consecinţele şi mai apoi pot vedea ce ar trebui să decidă“.

Klaas Knot, şeful băncii centrale olandeze, şi-a exprimat recent îngrijorarea cu privire la efectele secundare ale dobânzilor negative din zona euro, dobânzi care sunt pe cale să devină o ìsituaţie cvasi-permanentăî, scrie Financial Times.

Acesta şi-a apărat criticile recente privitoare la decizia BCE de a duce dobânzile şi mai adânc în teritoriu negative, exprimându-şi în acelaşi timp temerile legate de efectele negative ale dobânzilor negative, cum ar fi creşterea puternică a preţurilor locuinţelor din multe locuri din Europa şi scăderea pensiilor.

Dimpotrivă, preşedintele american Donald Trump a arătat recent clar că-şi doreşte ca Fed-ul să ducă dobânzile sub zero. ìAr trebui să plătim întotdeauna dobânzi mai mici decât alţiiî, a scris acesta pe Twitter, referindu-se la dobânzile negative care au devenit ceva obişnuit în Europa şi Asia, potrivit Bloomberg.

 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.